TOP

Gaffa vil gøre op med sexistisk sprogbrug: “Jeg havde aldrig sendt denne her rundt for seks år siden”

Med Kim Skottes anmeldelse af “den ultratynde og spidsnæsede” Kill J og Thomas Treos overfusning af “de støjende søstre” fra rockbandet Velvet Volume er sexismen kommet på radaren hos den danske anmelderstab. 

Nu vil musikmagasinet Gaffa lade tidens skærpede sexisme-fokus have en direkte indflydelse på tonen og sprogbruget i mediets artikler.  

Det står klart i et brev, som chefredaktør Sidsel Thomassen 8. oktober sendte til Gaffas skribenter, og som DR har viderebragt i sin fulde form. 

“Det forventes med rette, at vi tager problematikken om sexisme i musikbranchen alvorligt og gør vores til at modarbejde de indgroede vaner, der er med til at fastholde os alle i et uddateret kønsbillede. Der, hvor vi primært kan sætte ind, er i vores brug af sproget. Sprog har en særlig evne til at fastholde os i gamle kønsstereotyper,” skriver Sidsel Thomassen blandt andet i brevet, der bærer titlen ‘Gaffa imod sexisme – et opråb og en påmindelse’.

I brevet opfordres skribenterne blandt andet til at luge ud i “undværlige kønsindikatorer” i form af ord som alf, sylfide, fe, prinsesse, sexbombe, diva, viking, troldmand og hanløve.

Chefredaktør: “Jeg har ændret holdning i løbet af de sidste 10 år”

Til DR forklarer Sidsel Thomassen, at brevet er et fremadrettet forsøg på at indordne sig tiden og de nye kulturændringer, som den højaktuelle sexisme-debat har varslet. 

“Der har helt klart været nogle formuleringer i vores artikler, der har fået mig til at tænke, er det fair at bruge sproget på denne her måde?” siger chefredaktøren.

En af de gange, Gaffa tidligere er kommet i vælten for sexistisk musikjournalistik, var i en anmeldelse af den amerikanske musiker Father John Misty, der i 2015 gæstede København.

I sin kontroversielle koncertanmeldelse omtalte Gaffas anmelder Espen Strunk den amerikanske sanger som “en knivskarp kussetyv” og beskrev i øvrigt “den unge skønhed helt foran, som kan alle teksterne og ligner en, som er klar til at sutte Father Johns pik, anytime – uanset (eller måske netop fordi) at hendes metroseksuelle kæreste med mandefletning står lige ved siden af.”

Efter en række kritiske læserreaktioner fremsatte Gaffa efterfølgende en erklæring, hvor den erkendte, at reaktionerne “naturligvis giver stof til eftertanke.” Artiklen blev dog bevaret i sin fulde form.

Ifølge Sidsel Thomassen handler opfordringen til Gaffas skribenter ikke om at bagudredigere, men om at skærpe og præcisere tonen for fremtiden.

“Jeg havde aldrig sendt denne her rundt for seks år siden. Der ville jeg tænke, at det var for meget. Men jeg har ændret holdning i løbet af de sidste 10 år,” siger chefredaktøren til DR.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk