TOP

Fyn er populær og tiltrækker danske film og tv-serier

Selvom Fyn kun er Danmarks tredje største ø, er den vældig populær. Øen mellem Jylland og Sjælland lægger nemlig hyppigt jord til danske film og tv-serier, hvilket blandt andet skyldes den regionale filmfond FilmFyns arbejde for at tiltrække produktioner.

Siden 2003, hvor FilmFyn blev etableret, er Fyn blevet stadig mere populær blandt filmfolk på udkig efter egnede lokationer til deres produktioner. Det er helt på linje med filmfondens formål, der netop ønsker at få mere geografisk diversitet i de danske filmproduktionsmiljøer, så ikke alt foregår i København.

Det skriver Jyllands-Posten, der har kigget på et udvalg af produktioner, der alle er blevet optaget på Fyn.

I artiklen fremhæves blandt andre DRs tv-serie ‘Arvingerne’, der blev vist i første sæson i 2014 og sluttede i 2017. I modsætning til mange andre store DR-serie, foregår ‘Arvingerne’ på Fyn og er filmet på øen, da omdrejningspunktet er familiegården Grønnegård, der er filmet ved det sydfynske gods Langkildegård.

Enestående og unik natur

Men det er ikke den eneste DR-serie, der foregår i det fynske. Også den kommende dramaserie ‘Fred til lands’ bruger hyppigt Fyn som lokation. Dramaserien er nemlig blevet optaget flere steder i Assens Kommune – nærmere bestemt omkring Vissenbjerg, Skalbjerg, Aarup Bred og Ebberup.

Det er noget, som kan mærkes økonomisk. Ifølge Bo Damgaard, der er tidligere direktør for FilmFyn, er der tale om en “meget, meget stor produktion”.

“Den kommer til at generere en omsætning på omkring 13 millioner kroner på Fyn. Det er, fordi hele produktionen rykker til Fyn, forstået på den måde, at der er både fynske filmarbejdere og i høj grad også filmarbejdere fra København, skuespillere og så videre,” udtalte han til Fyens Stiftstidende sidste år.

Tidligere er også Hella Joofs komedie ‘Happy Ending’ blevet optaget på Fyn. I 2017 udtalte Mie Andeasen, der er producer på filmen, til TV2 Fyn:

“Fyn har en enestående og unik natur i Danmark, som på alle måder kommer til at klæde denne film.”

Også mere humoristiske produktioner fremhæves af Jyllands-Posten. Det er blandt andet Charlotte Sachs Bostrups film ‘Mødregruppen’ fra 2019, og Anders Thomas Jensens ‘De grønne slagtere’ fra 2003, ‘Adams Æbler’ fra 2005 og ‘Mænd og høns’ fra 2015.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.