TOP

Franciska Rosenkilde fremlægger ny handlingsplan – kræver ligestilling i kulturlivet: “Der sker ikke nok med gode intentioner”

Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Å), har fremlagt en handlingsplan, der skal sikre større kvindelig repræsentation på kunst- og kulturinstitutionerne i hovedstaden. Det skriver Politiken.

“Nu har vi talt om ligestilling i årtier, men der sker ikke nok med gode intentioner. Det er på tide, at vi stiller nogle reelle krav, som fremmer ligestilling. Ligesom vi stiller andre krav til institutioner, der modtager kommunal støtte, skal vi også stille krav om ligestilling,” siger kultur- og fritidsborgmesteren til avisen.

Handlingsplanen, der i denne uge drøftes i kultur- og fritidsudvalget, indebærer blandt andet, at alle institutioner med et årligt driftstilskud på over 500.000 kroner skal udarbejde en ligestillingsredegørelse for, hvordan de forsøger at fremme ligestilling. Samtidig skal ligestilling være et af de kriterier, man skal leve op til, når man søger om penge fra en af kommunens støttepuljer.

Kritik fra S: “Mere papir til kommunen”

Snakken om konkrete handlingsplaner var allerede på tegnebrættet i maj 2019.

Her slog Franciska Rosenkilde fast, at kulturområdet i en lang række henseender er “præget af forskelsbehandling” og foreslog lovgivning som en måde at opnå ligestilling og mangfoldighed.

Nu, 18 måneder senere, har en konkret handlingsplan altså taget form. Men når den plan kræver, at alle institutioner, der modtager mere end 500.000 i støtte, skal levere en ligestillingsredegørelse, er det i flere partiers øjne et skridt i den forkerte retning. 

Mens Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er begejstrede for borgmesterens handlingsplan, betragter Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative redegørelseskravet som en bureaukratisk overbelastning.

“Vi beder alle mulige frivillige om at lave mere papir til kommunen. Det kan være fornuftigt at stille krav om ligestillingsredegørelser til Det Kongelige Teater, men at gøre det over for teatergruppen Batida i Nordvest, som vi giver en million om året til at lave teater for, giver ikke nogen mening,” siger Socialdemokratiets medlem af kultur- og fritidsvalget, Jonas Bjørn Jensen, til Politiken.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk