TOP

Franciska Rosenkilde: Det er nu, vi skal handle, hvis vi ikke skal tabe en generation af kunstnere

Debatindlæg: Coronakrisen er heldigvis ved at nå sin ende – forhåbentlig. Det har været halvandet år, hvor kulturlivet er blevet sat på prøve og har hængt i med det yderste af neglene for at overleve. Samtidig har krisen gjort, at vi for alvor har fået øjnene op for kulturlivets betydning for os som mennesker og for vores livskvalitet. På den måde er kulturen for alvor blevet en kerneopgave i vores velfærdssamfund.

Det står nu klart for flere, at kulturen har en værdi i sig selv. Den bidrager til, at vi opnår en forståelse af vores fælles historie, giver os rum til refleksion og lærer os at være mennesker. Og det er netop en af årsagerne til, at kulturen er vigtig – og grunden til at vi opsøger den.

Vi skal sikre et fokus på vækstlaget

Vi har derfor en vigtig opgave foran os. Vi skal først og fremmest sikre, at vi ikke taber en hel generation af kunstnere på gulvet, fordi de ikke tør forfølge deres drømme som følge af coronakrisen. Her har vi et politisk ansvar i kommunerne. Vi skal sikre et fokus på vækstlaget og understøtte deres rammer og vilkår.

Kunstnere har i meget lang tid ikke kunne gå på scenen, fordi man politisk har været mere interesseret i at åbne storcentre end teatersale. Det har både en betydning for dem, som i forvejen arbejder med kunst – men også for dem, der måske har en spirende kunstner i maven. Prioriterer vi ikke dem, risikerer vi at tabe fremtidens potentielle kunstnere på gulvet. Det vil få langsigtede konsekvenser for dansk scenekunst og kulturliv.

Vi er derfor nødt til at anerkende, at behovet for et levende og rigt vækstlag indenfor scenekunst er til stede. Dernæst må vi sætte alt ind på at understøtte de gode, kreative vækstlag. Kunsten og kulturen skal ikke kun støttes, når den lever ude på kulturinstitutionerne. Den skal i lige så høj grad støttes i udviklingsprocessen, så den har de bedst mulige rammer for at opstå og blive til den kunst, der senere hen kommer os alle til gode.

Der er behov for rum med plads til kreativitet, øvelse og erfaringer

Jeg mener, at det er en vigtig samfundsopgave at støtte vækstlaget. Vi kan i kommunerne – i kulturudvalgene – sætte fokus på vækstlaget og de rammer og muligheder, der er brug for. Men det er naturligvis ikke kun kommunerne, der kan løfte opgaven. Vi har også brug for, at kulturministeren og regeringen skaber den nødvendige optimisme for vækstlaget.

I Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune har vi netop valgt at give støtte til Teaterhuset. Over en tre-årig periode støtter vi Teaterhuset, der arbejder målrettet med vækstlaget på scenekunstområdet. Det gør vi, fordi vi tror på den levende kunst. Scenekunsten. Og vi gør det, fordi vi ved og anerkender, at kunstnerne ikke bliver født med en statuette i hånden, men har behov for rum med plads til kreativitet, øvelse og erfaringer.

Hvis vi også fremover skal kunne bryste os af store talenter indenfor scenekunsten, skal vi ikke kun lægge champagnen på køl til de talenter, der for længst – og heldigvis – er udklækket. Vi skal også sørge for at sikre et sundt og velfungerende økosystem, herunder vækstlaget. Ellers risikerer vi at tabe en hel generation af kunstnere.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Kultur- og fritidsborgmester (Å) i Københavns Kommune.