TOP

Forskningschef forsvarer fonde: “De er noget af det ædleste ved civilsamfundet”

Det er grove beskyldninger, som en række af “kulturlivets venstreorienterede debattører” kom med, da Information den 20. juli bragte en artikel om private fondes magt i dansk kulturliv .

Det mener Henrik Christoffersen, der er forskningschef i Cepos. I et debatindlæg i Information langer han nu hårdt ud efter de stemmer, der i avisen kritiserede danske fonde for at have for meget magt over det danske kulturliv.

Det er blandt andre leder af Nordisk Kultur Institut, Peter Duelund, der har udtrykt bekymring i Information. Museumslederne lader sig simpelthen forlokke af fondene og handler således ikke i museets interesse, lød kritikken blandt andet fra ham.

Men den kritik kommer fra en ekspert, der ikke lever op til sin status, mener Henrik Christoffersen.

“Hovedanklagen mod fondene går på, at de ikke er staten, og det vil per definition sige, at de må erklæres for udemokratiske. Peter Duelund, der i artiklen går under betegnelsen ‘leder af Nordisk Kultur Institut’, anklager tillige fondene for ikke at repræsentere civilsamfundet, hvad der er rent vås,” skriver han og uddyber.

“De er netop noget af det ædleste ved civilsamfundet. Almindelige civile mennesker, som har givet deres virksomhed til en fond, har givet deres kæreste eje til et formål, som efter deres bedste opfattelse er til gavn for andre mennesker,” skriver han i debatindlægget.

Men det har Peter Duelund svært ved at gennemskue, mener forskningschefen.

“Duelund er gammel kommunist fra ungdomsoprørets glade dage, og han lever åbenbart fortsat efter mottoet, at ‘alting er politisk’. Derfor kommer alt det gode fra staten og staten alene,” lyder det videre.

Henrik Christoffersen er fortørnet over, at fondene udstilles, som om de drives af “suspekte motiver” og alene går efter at skabe mere profit gennem øget reklame for sig selv. Sådan er virkeligheden ikke, mener han, og medgiver dog vigtigheden i, at museumsledere er deres ansvar voksne, når de vurderer mulige donationer.

“Jeg medgiver dog, at donationer tydeliggør offentlige museumslederes ansvar. De skal være kompetente til at afgøre, hvad der er i deres institutions interesse, og hvad der ikke er. Hertil fordres både ledelseskraft og faglige kompetencer,” skriver han.

Læs hele debatindlægget her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.