TOP

Forskere vil nærstudere kulturlivets frivillige

Hvorfor er der nogle mennesker, der lægger mængder af timer som frivillige i det lokale kulturhus hver uge? Og hvad får man egentlig ud af at stå bag scenen og hjælpe med alt det praktiske, når der er koncert eller andre arrangementer?

Det er nogle af de spørgsmål, der skal undersøges i forbindelse med det fireårige projekt ‘Research & Action’, som landsforeningen Kulturhusene i Danmark nu skyder i gang med et samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet. Projektet er støtte med 3,3 mio. kr. fra Nordea-fonden.

”Viden fra undersøgelsen vil skabe masser af udviklingsmuligheder for vores medlemmer og alle andre med interesse for kulturel deltagelse. Og de mange muligheder skyldes jo især, at projektet ikke bare skal undersøge, hvad det vil sige at ”deltage” i kulturlivet, men at det også vil bruge aktiv deltagelse som metode til både at støtte lokal udvikling og til indsamling af ny viden om kulturhuse og lignende aktiviteter,” udtaler Peter Ørting, der er formand for Kulturhusene i Danmark, i en pressemeddelelse.

Birgit Eriksson, der er forsker på Aarhus Universitet, fremhæver, at der aktuelt er et stort fokus på at få borgerne til at deltage aktivt i både kultur- og samfundsliv, og at det derfor er vigtigt at få mere viden om, hvordan deltagelse egentlig bliver praktiseret i forskellige sammenhænge.

“Hvad er det egentlig, der menes, når der tales om ”deltagelse”? Det er jo f.eks. oplagt, at det ikke er det samme at være publikum til en koncert, som det er selv at arrangere koncerten eller måske endda selv stå på scenen. Om borgerne deltager foran, bag eller på scenen har stor betydning for, hvordan det opleves og dermed effekten af deltagelsen, og det er noget af det, vi rigtig gerne vil undersøge meget nærmere,” siger Louise Ejgod, der er forskningsleder på Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.