TOP

Forlag vil samarbejde om dansk fremstød på international bogmesse

Bogmessen i Frankfurt, som er verdens største, er netop overstået. For første gang i flere år gik 18 danske forlag sammen om en fælles stand på messen, og det blev så stor en succes, at forlagene nu vil udbygge samarbejdet. Det skriver Mediawatch

“Det gik over al forventning. Det er også en stor fordel for de mindre forlag, hvor besøgende ikke nødvendigvis ved, at det er et dansk forlag, at de kan blive en del af en fælleshub for dansk litteratur. I år havde vi 80 kvadratmeter, hvor de tre store forlag hver købte 15. Derudover købte to forlag 4 m2, mens Statens Kunstfond også fik 12 m2. Så de små forlag kunne godt have brugt meget mere plads. Det håber vi at kunne sikre næste år,” siger Lindhardt og Ringhofs forlagschef Sune de Souza Schmidt-Madsen til Mediawatch, hvor Gyldendal-direktør Morten Hesseldahl fremhæver, at den fælles stand betød, at det blev betydeligt lettere at markere Danmark og have standen som et rum, hvor man kunne holde arrangementer og fremstød.

På den lidt længere bane arbejder interesseorganisationen Danske Forlag på, at Danmark kan blive såkaldt gæsteland på den tyske bogmesse i 2025, hvilket kræver en større økonomisk investering. 

Norge har i år været gæsteland på messen, hvilket blev besluttet for tre år siden. Den norske stat, forlag og private investorer har ifølge Politiken investeret 53 millioner norske kroner i fremstødet. Som gæsteland bliver en nations litteratur blandt andet profileret i en selvstændig pavillon under bogmessen, og generelt vil tyskerne fokus på gæstelandet blive skærpet. 

Ifølge Politiken er 510 bøger blevet oversat til tysk og udgivet på det tyske marked siden sidste sommer. 

“Det giver ikke bare et løft til omsætningen i Tyskland at udkomme på et verdenssprog, som tysk jo er. Det samler også interesse fra hele verden, der holder øje med bogmessen og markedet her. Men derudover vil det være en enorm bonus for hele det danske kulturliv, hvis vi kunne løfte opgaven på nationalt plan, sådan som nordmændene har gjort i år, og som islændingene gjorde med enormt godt resultat for nogle år siden,” siger Lars Boesgaard, der er formand for Danske Forlag og administrerende direktør for Lindhardt og Ringhof, til Politiken.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.