TOP

Forfatterforeninger indgår samarbejde med forlag om en afdækning af sexisme i bogbranchen

Dansk Forfatterforening har, efter den seneste tids afdækning af sexisme i blandt andet medieverdenen, indledt et samarbejde med Danske Skønlitterære Forfattere og brancheorganisationen Danske Forlag for at få afdækket, hvor problemerne opstår i bogbranchen, og hvilke situationer og mekanismer, der er særligt opmærksomhedskrævende.

Samarbejdet er sket på foranledning af Danske Forlag, der samtidig har taget de indledende skridt til at få lavet en undersøgelse af problemet. 

“Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, hvad omfanget af sexisme og krænkende oplevelser er i bogbranchen. Men det ville være mærkeligt, hvis det ikke gjorde sig gældende også i litteraturverdenen – ligesom vi har set eksempler på det i alle mulige andre brancher,” udtaler formand for Dansk Forfatterforening, Morten Visby, på foreningens hjemmeside.

Kun én forfatter er stået frem

Kulturen på P1′ har over de seneste dage sat fokus på #metoo-problematikken i bogbranchen og har i den forbindelse talt med flere kvindelige forfattere, som alle peger på, at der er et problem med sexisme – kun én har imidlertid haft lyst til at stå frem og  fortælle om det. Forfatteren Dorthe Nors, der også var en af de kvinder, der har underskrevet det støttebrev til tv-vært Sofie Linde, der blev iværksat af en gruppe journalister på TV 2. 

Hos Dansk Forfatterforening håber man, at et øget fokus på problematikken kan være vejen til en større åbenhed om emnet.  

“Viden og forståelse er afgørende for at kunne ændre noget. En væsentlig del af det at skulle arbejde med en kultur er også, at vi begynder at tale med hinanden om det – både i branchen generelt, men også specifikt som forfatter-, oversætter- og illustratorkollegaer. For at kunne gøre noget reelt ved problemet, er det helt afgørende, at vi får større indsigt i og åbenhed omkring krænkelser på vores område,” siger Morten Visby.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk