TOP

Forfattere reagerer skarpt på fusion: “Farvel Rosinante. Og Gyldendal, for helvede. Seriøst”

Nyheden om at forlagene under Rosinante & Co. bliver lagt ind under Gyldendal i en ny fusion, bliver modtaget med blandede følelser hos en række forfattere.

Selv om det endnu er for tidligt at sige om samtlige forfattere, der hører ind under Rosinante & Co., følger med til Klareboderne, er holdningen blandt kollegaerne generelt set skuffelse over beslutningen.

“Jeg ved ikke, hvad det værste i det her: kynismen i handlingen eller det dybt ubehagelige ord: “Fusionsøvelse”. Farvel Rosinante. Og Gyldendal, for helvede. Seriøst,” skriver den tidligere Rosinante-forfatter Dorthe Nors på sin Facebook-profil og fortsætter:

“Sender mine tanker til alle de forfatterkollegaer på Rosinante som nu hverken ved ud eller ind, og til de redaktører og bogfolk på mit gamle forlag, der nu er sat ud på Savannen. Tusindfuck, er vist det rette ord.”

Drop managementordene

I Berlingske retter Carsten Jensen, der tidligere har udgivet en række bøger på Rosinante og sidste år forlod Gyldendal i vrede over ansættelsen af Morten Hesseldahl, en skarp kritik mod fusionstanken. Han forudser, at der  vil ske det samme med Rosinante som med Tiderne Skifter, da Gyldendal overtog det forlag i 2017.

»Man meddelte, at man ville videreføre forlagets udgivelsespolitik, men et forlags udgivelsespolitik står og falder jo også med redaktørerne og deres evner og interesser, og der er ingen tegn på, at Gyldendal har videreført Tiderne Skifters udgivelsespolitik. Der er pludselig et gabende hul. Det samme er jeg sikker på vil ske med Rosinante. De af deres danske forfattere, som sælger nogenlunde, vil de holde fast ved, og resten må så nok gå ud og finde andre veje. Så lad os droppe managementordene. Rosinante bliver lukket. Det er det, der sker,” siger han til avisen.

I Politiken vil formanden for Danske Skønlitterære Forfattere, Peter Adolphsen ikke kommentere direkte på, at Rosinante & Co. stopper som forlag med egen adresse. Han håber dog på, at alle forfatterne kommer med over i den nye konstellation. 

»Først og fremmest er det trist for dem, der nu bliver fyret, men det ligner også en forringelse for forfatterne. Når man har en vare at falbyde, og der bliver færre købere, så er det ikke en fordel for sælgerne«, siger Peter Adolphsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk