TOP

Forfatter går i rette – vil ikke “donere” eller “give” penge fra litteraturpris til Sjælsmark

Debatten om den takketale som forfatter Jonas Eika holdt, da han i sidst uge modtog Nordisk Råds Litteraturpris, og efterfølgende om hvorvidt han ville donere prisen på de 350.000 kroner til udrejsecenteret Sjælsmark, får nu fornyet luft. 

I et opslag på Facebook går Jonas Eika nu i rette med de medier, der har skrevet, at han skulle have besluttet at donere pengene til udrejsecentret. For det er ifølge forfatteren ganske enkelt ikke korrekt.

“Eftersom flere medier har offentliggjort artikler om, hvad der skal ske med pengene fra Nordisk Råds litteraturpris, virker det nødvendigt at sige: De skal omfordeles. De skal ikke “doneres” eller “gives.” Det er ikke et moralsk eller humanitært spørgsmål, men et politisk og praktisk spørgsmål,” lyder det således fra prismodtageren, der dog ikke afviser, at en del af pengene i sidste ende kan komme til at gå til kampen om at få lukket udrejsecentrene.

“Men beslutningen om den præcise omfordeling er ikke min alene; min plan er, at den skal træffes i fællesskab, af personer som er en aktiv del af forskellige antikapitalistiske og antiracistiske kampe,” lyder det fra forfatteren. 

Han beklager samtidig de forkerte udlægninger af sagen, der er opstået i forbindelse med prisen, og hvad der skulle ske med pengene. Det skulle angiveligt være sket som en misforståelse i forbindelse med et interview med Jonas Eikas redaktør. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk