TOP

Forbund præsenterer kriseplan: Betal kunstnere for visning af værker i det offentlige rum og indfør fradrag på 20.000 kroner for kunstindkøb

Hvordan kan politiske initiativer få gang i kunstlivet igen? Det har Billedkunstnernes Forbund (BKF) en række bud på, som forbundet præsenterer i en coronakrise-plan for kunsten. 

”Vi står midt i en økonomisk krise, der for kunstens vedkommende er helt uden sidestykke. Derfor er det afgørende, at kulturministeren og Folketingets politikere aktivt prioriteter billedkunsten, når samfundet begynder at åbne igen,” siger Nis Rømer, formand for BKF’s bestyrelse, på forbundets hjemmeside og uddyber:

”Karantænen har vist, hvor vigtig kunsten og kulturen er. Og kunstnerne står klar med masser af faglig viden og nytænkning, der kan inddrages i det genopbygningsarbejde, der nu skal i gang. At tænke kunsten med ind i alle de tiltag, politikerne tager for at kickstarte samfundet, vil komme alle – ikke bare kunstnerne – til gode. Vi håber, at politikerne vil tage imod alt det, kunsten har at bidrage med, og har derfor formuleret en række forslag til, hvordan det konkret kan gøres.”

FAKTA

BKF’s bud på ni tiltag

  • Giv borgerne kunst der, hvor vi færdes til daglig
  • Tænk kunsten med i renoveringen af almene boliger
  • Tænk kunsten med i kommuners og regioners fremrykkede projekter
  • Styrk lysten til køb af samtidskunst
  • Mere samtidskunst til alle
  • Kunsten ud i flere offentlige rum
  • Tænk kunsten med i den grønne omstilling
  • Styrk unges kunstneres arbejdsvilkår
  • Betal kunstnerne for visning af kunsten

Kilde: BKF – den samlede plan med uddybninger kan ses her.

Vis mere

Kriseplanen rummer bud på ni konkrete tiltag som eksempelvis at indføre et fradrag på 20.000 kroner for køb af værker af nulevende og herboende kunstnere, at afsætte et procentbeløb til kunst i Landsbyggefondens renovering af almene boliger, der er blevet igangsat for at kickstarte samfundet ovenpå coronakrisen, samt at betale kunstnere for visning af deres værker i det offentlige rum.

Om sidstnævnte tiltag lyder det i planen:

“Forfatterne får bibliotekspenge, musikerne får KODA-penge, men billedkunstnere får ingen betaling for visning af kunstværker i offentlige rum. Det gør derimod billedkunstnere i Sverige. Indfør lignende ordning herhjemme. Coronakrisen har revet tæppet væk under billedkunstnernes i forvejen små og usikre indkomster, indførslen af rimelig betaling til kunstnerne, blandt andet i form af visningspenge, er længe tiltrængt og kunne afhjælpe noget af det økonomiske tab, kunstnerne oplever i denne tid.”

Ifølge branchesammenslutningen Danske Galleriers vurdering er salget af kunst faldet med op mod 90 procent under krisen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.