TOP

Folketingskandidat: “I min optik er dansk kulturliv lige nu til grin på Christiansborg”

Kommentar: Kulturmonitor kaldte i tirsdags sammen med Det Kgl. Teater til politisk debat om kunst og kultur. Noget som i min optik fylder alt for lidt på den politiske dagsorden. Som kulturpolitiker og kandidat til Folketinget tog jeg forbi arrangementet, dels for at blive klogere, dels for – i lyset af det forestående Folketingsvalg – at gøre opmærksom på mig selv. Det stod hurtigt klart for mig, at både visionerne og ambitionerne på kulturens vegne var blevet hjemme. 

I panelet sad kulturordfører Mogens Jensen (S) og værdiordfører Naser Khader (K) samt kulturfolkene Gitte Ørskou, Kasper Holten og Michael Thouber. Begge politikere understregede flere gange vigtigheden af kultur og fnøs nærmest, da Michael Thouber spurgte om de reelt ønsker at prioritere kulturen. 

Ikke desto mindre har ingen af dem nævnt kultur med ét ord på deres valghjemmeside. Ingen af dem nævnte nævneværdige visioner for kulturen og mente i øvrigt ikke, at det var deres opgave at komme med visionerne, men derimod kulturaktørernes. Kunne man forestille sig, at der blev sagt, at det udelukkende er lærernes opgave at levere visionerne for undervisningen i folkeskolen? Nej vel!?

Mogens Jensen hev sig akkurat op til at sige, at politkerne og kulturaktørerne skulle sætte sig sammen efter et valg og lave en vision. Ikke engang i forhold til det meget diskuterede omprioriteringsbidrag fornemmede man en gejst og en vilje til at få besparelserne væk. Besparelser som i den grad har skåret institutionernes budgetter ind til benet – og nogle steder et stykke igennem. 

De to politikeres ligegyldige tilgang til kulturen er de ikke alene om. Ingen af de nuværende politikere, er villige til at gøre en forskel for området. Der er ellers nok at tage fat på. F.eks. at sikre at alle børn – også dem uden kunst og klaver i hjemmet – oplever at være en del det danske kulturfælleskab. At sikre åbne rammer for den frie og eksperimenterende kunst. At sikre mangfoldighed og ligestilling i kulturen. At de kunsteriske uddannelser bliver det stærke fundament, så den næste generation kan spire. Og over alt det står selvfølgelig at sikre kulturområdet en økonomi der kan hænge sammen. 

Michael Thouber efterspurgte villigheden og modet til at placere kulturen centralt i samfundet, som man i sin tid havde haft modet til at placere Charlottenborg midt på Kgs. Nytorv. Jeg var den eneste politiker i rummet som bekræftende rakte hånden op. 

Spørgsmål er, hvor længe Kulturdanmark vil finde sig i ikke at blive taget seriøst af politikerne? Jeg er helt med på, at det er svært at bide i den hånd, der fodrer, men i min optik er dansk kulturliv lige nu til grin på Christiansborg, og jeg mener, at man med rette kunne have fundet høtyvene frem for længst. Det kræver en stærk samlet kulturbranche, hvis vi skal vinde kampen om anerkendelse af kunsten og kulturens absolut essentielle rolle i vores samfund. Jeg går gerne forrest i kampen, og håber at mange går med.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Folketingskandidat for Radikale Venstre i Københavns Storkreds og tidligere kulturordfører i Borgerrepræsentationen