TOP

Flertal i Folketinget vil have mellem en halv og en hel milliard kroner til kulturlivet

Der skal mange penge på bordet, hvis det politiske flertal, der mandag gav kulturminister Joy Mogensen (S) det røde kort og krævede, at forhandlingerne om en hjælpepakke til kulturlivet blev flyttet fra Kulturministeriet til enten Erhvervsministeriet eller Finansministeriet, ikke skal trække stikket igen. 

Flertallet, der består af Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og løsgænger Uffe Elbæk, forlanger ifølge Politiken, at regeringen giver Joy Mogensen mandat til at forhandle om hjælpepakker til en værdi på mellem 0,5  og én milliard kroner til kulturlivet, samt omkring 200 millioner kroner til medierne. 

“Det lader til, at regeringen har forstået budskabet om, at der er brug for trecifrede millionbeløb. Hvis det er rigtigt, kan vi fortsætte forhandlingerne i Kulturministeriet,” siger Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard til Politiken.

Overfor avisen giver Joy Mogensen udtryk for, at hun er optimistisk i forhold til de kommende forhandlinger, og at hun er velvidende om partiernes forventninger til hjælpepakkernes størrelse. 

Til Jyllands-Posten fortæller kulturministeren desuden, at hun i løbet af et par dage forventer at kunne præsentere hjælpepakker til medieområdet samt de kulturinstitutioner, der modtager mere end 50 procent af deres almindelige driftsomkostninger i offentlig støtte og derfor ikke er omfattet af de eksisterende hjælpepakker. Men hun understreger også, at det kræver enighed mellem partierne. 

Faglige forbund kigger mod Statsministeriet

Mens det politiske flertal, der gik op imod Joy Mogensen mandag, har besluttet at give kulturministeren en ny chance, har kulturens forbund nu rettet deres opmærksomhed mod Statsministeriet i stedet for Kulturministeriet. 

I et brev stilet til statsminister Mette Frederiksen (S), som 21 faglige forbund fra kulturområdet står bag, lyder det blandt andet: 

“På trods af forhandlinger om plads til kulturlivets aktører i hjælpepakkerne, så er den grundlæggende dialog med Kulturministeriet om vores reelle behov udeblevet. Alle andre brancher har nu fået hjælp, hvorfor er vi så dem, der skal holde for? Vi ønsker ikke særordninger, vi ønsker blot en helt almindelig lønkompensation på lige fod med alle andre, der omfattes af nødhjælpspakker, som I har etableret for længst. Vi tjener vores egne penge, og vi har, som alle andre borgere i dette land, brug for en kompensationsordning, som tager højde for vores indtægtssituation. Forskellen på os og den almindelige lønmodtager er, at de fleste af os freelancere lever af en kludetæppeindtægt. Vi har ikke en fast arbejdsgiver, men rigtig mange løse jobs, som vi hver måned bliver engageret til og selv får etableret for at kunne stykke en månedsløn sammen. Sådan er vores vilkår, og det lever vi med, sådan ser dansk kulturliv ud. Organisk.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.