TOP

Flere partier ventes at følge ekspertgruppes anbefalinger – ét parti vil lempe restriktionerne

I denne uge mødes de politiske partier for at forhandle mulighederne for en genåbning af sommerens store kulturbegivenheder. Det sker oven på de anbefalinger, en ekspertgruppe, der er nedsat af regeringen, afleverede til politikerne fredag eftermiddag i sidste uge. 

Men på forhånd er der ikke det store håb at spore for musikfestivalerne og de store events, der efter planen skal finde sted i maj, juni og juli. Ifølge Politiken mener både SF og Konservative, at man bør følge de anbefalinger, som eksperterne har fremlagt, hvilket blandt andet indebærer, at campingovernatning ikke er tilladt.

“Det er ærgerligt, at vi ikke er startet flere måneder tidligere, så vi kunne have lavet forsøg med koncerter på linje med superligamodellen, som har vist sig ikke at føre til øget smitte. Jeg havde håbet, at man kunne have fundet andre måder at gennemføre festivalerne på, men det er for sent nu,” siger SF’s kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk, til avisen.

Håb om hurtig afklaring

Hos Venstre går man imidlertid til forhandlingerne med den holdning, at man godt kan lempe reglerne en smule.

“Jeg kan godt se for mig, at man gennemfører Roskilde Festival og andre festivaler med coronapas, når alle over 50 år er vaccinerede, hvis vi fortsat har så lav en smitterisiko i samfundet, som vi har i dag. Det er ret få under 50 år, der bliver alvorligt syge af corona. På samme måde mener vi også, at alle sommerlejre som eksempelvis spejderlejre og den slags bør kunne gennemføres,” lyder det fra kulturordfører Kim Valentin (V).

Hos musikfestivalerne håber man på en politisk afklaring meget hurtigt. I et fælles opråb, der er underskrevet af blandt andet Roskilde Festival, Jelling Musikfestival, Northside, Copenhell og Nibe Festival, appellerer man kraftigt til, at regeringens forhandlinger med partilederne ikke trækker ud. 

“Vi kan ikke se andet, end at der fortsat vil være restriktioner gældende størstedelen af sommeren, som betyder, at vi ikke kan holde vores festivaler i 2021 – og vi har brug for en klar udmelding nu,” lyder det i opråbet. 

En teknisk gennemgang af ekspertgruppens anbefalinger for partierne bag rammeaftalen for genåbning af Danmark indledes i dag. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk