TOP

Fire kunstnere får hæderslegater af fond

Klara Karolines Fond Stiftet af Aase & Poul Gernes uddeler hæderslegater på 40.000 kroner til fire billedkunstnerne.

Fonden er sat i verden for at støtte kunstnere, hvis virke har en gavnlig indflydelse for samfundet, og de fire legater går til kunstnere, der på hver deres måde deler og udtrykker Poul Gernes’ overbevisning om, at det æstetiske altid er nært forbundet med det etiske.

Motivation og modtagere af de fire legaterne: 

Malene Bach:Hædres med et legat for sine rumlige udsmykninger af blandt andet skywalk’en ved Niels Bohr-bygningen over Jagtvej. Her er der tale om en kunstnerisk intervention i byrummet, som de fleste forbipasserende vil bemærke, men som kun de færreste vil vide, hvem står bag, eller at der er tale om ‘Kunst’. Dette adelsmærke ligger dybt forankret i Aase & Poul Gernes’ ånd og holdning: Kunsten skal virke som et positiv i gadebilledet og i samfundet uden nødvendigvis at gøre opmærksom på sig selv. Ligeledes tildeles legatet for Malene Bachs farvesætning med lokale pigmenter af Avasara Academy i Pune, som er en kostskole for økonomisk dårligt stillede unge kvinder i det vestlige Indien. Farven er her materialet, der forbinder bygning og landskab, og Bach får det til at ske så indlysende, at man knap nok lægger mærke til det kunstneriske greb.

Kasper Hesselbjerg: Fantasier om søagurker, Østersdage, Salatfeber, Forgabt, Øer i min kalender, Cornflakes og andre specifikke objekter! Dette er et appetitvækkende udpluk af Kasper Hesselbjergs titler. Hesselbjerg tildeles et hæderslegat fra Aase & Poul Gernes for sin poetiske og eksperimenterende tilgang til kunsten. Hesselbjergs gastronomiske skulpturer, videoer og tekster med mad som materiale og emne undersøger vores kulturelle forståelse til selvsamme og stiller samtidig skarpt på det perverterede i det senmoderne forhold mellem mad og det hedonistiske menneske. Mad og andre banale objekter er i Hesselbjergs værk betydningsbærere af kulturel identitet, som på en gang tages til indtægt for og samtidig sættes til forhandling og fri.

Ane Mette Ruge: Modtager et hæderslegat fra Aase & Poul Gernes som en påskyndelse for sin vellykkede farvesætning og udsmykning på Sygehus Sønderjylland, hvor hun genopliver og nyfortolker det antikke Grækenlands karyatider(søjlebærere) i et ydmygt — og indenfor udsmykningskunsten utraditionelt — materiale som linoleum. Ane Mette Ruge benytter her moderne teknologi til at skabe portrætter i linoleum af personer, der har en faktisk og øjeblikkelig relation til stedet, men som på sigt vil antage form af arketyper. Også for Poul Gernes var linoleum et potent materiale, som i Ruges udsmykning genoplives og bringes fornyet relevans — med mennesket i centrum.

Alexander Tovborg:Tildeles et hæderslegat fra Aase & Poul Gernes for sin glasmosaik Sfinks og natur skabt til vinduespartiet ved paskontrollen i den nye terminalbygning i Københavns Lufthavn. Værket farveSTRÅLER og er et fornemt eksempel på en stedsspecifik kunst, der i al sin storslåethed både beriger rummet og lader sig integrere i terminalens arkitektur. Glasmosaikken er en generøs gestus til lufthavnens mennesker i transit — et øjebliks forankring eller løft — og er en særdeles vellykket løsning, der udnytter lysets potentialer som bærende kraft i værket. Med sin glasmosaik puster Tovborg fornyet liv i en ældgammel håndværkstradition og giver krop til Poul Gernes’ ideal om en smykkende kunst; en udsmykningskunst.

Legatuddelingen bliver markeret med en reception hos Galleri Nicolai Wallner den 28. august klokken 16, hvor der også er fernisering på gruppeudstillingen ‘I WOULD LOVE JUST ONE FLOWER, I DON’T NEED THE WHOLE BOUQUET’ åbner. Alle er velkomne. I forbindelse med udstillingen bliver en papirinstallation af Poul Gernes genskabt. 

 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.