TOP

Filmstribens fremtid kommer igen på dagsordenen: “Der er kommet nye oplysninger i sagen”

I sidste uge meddelte Københavns Biblioteker, at de lukker for gratis fjernleje af film og tv-serier via streamingtjenesten Filmstriben med virkning fra 1. marts. 

Københavns kulturborgmester Franciska Rosenkilde (Å) forklarede efterfølgende baggrunden til Kulturmonitor.

“Det, vi har erfaret med Filmstriben, er, at der side om side med de kunstneriske og unikke værker også ligger film og tv-serier som ‘Matador’ og ‘Broen’. Det koster i gennemsnit kommunen 16 kroner, hver gang en københavner trykker på sådan et afsnit, men samtidig kan man jo se det på DR’s hjemmeside. Så det handler om at bruge ressourcerne på den bedst mulige måde,” sagde Francisca Rosenkilde og tilføjede:

“Vi vil gerne tilgodese den store efterspørgsel på e-bøger og lydbøger og være med til, at udbuddet af digitale litterære værker følger med den stigende efterspørgsel. Derfor bliver vi nødt til at finde flere penge, for midlerne er desværre begrænsede.”

Men nu kommer der en ny melding fra borgmesterkontoret. Franciska Rosenkilde har ifølge Berlingske bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen om at sætte sagen om Filmstriben på dagsordenen på næste udvalgsmøde den 26. februar.

I en mail til Berlingske forklarer kulturborgmesteren baggrunden med følgende ord:

“Det skyldes, at der er kommet nye oplysninger i sagen. Desuden har der været fejl i forvaltningens indstilling, der lå til grund for udvalgets beslutning om at flytte midler fra Filmstriben til indkøb af e-bøger. Der er derfor brug for, at udvalget behandler sagen på ny.”

Meldingen om Filmstribens lukning af fjernleje er blevet mødt af hård kritik. Blandt andet fra filminstruktør og formand for Filmværkstedets brugergruppe, Sebastian Cordes, der i kommentar skrev: 

“Ikke nok med, at det at fjerne bibliotekslånte film minimerer filmens udbredelse i hovedstaden, så fjerner det også supplerende indtægt for filmkunstnere. Det er en skandale, simpelthen.” 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.