TOP

Filmskoleelever i opråb til Kulturministeriet: Send Arne tilbage på arbejde snarest muligt

Dokumentareleverne på Den Danske Filmskole beder i et fælles indlæg hos filmmagasinet Ekko Kulturministeriet om at sende deres hjemsendte fagleder Arne Bro tilbage på arbejde. 

“Vi finder det respektløst, uværdigt og uambitiøst at hjemsende en så vital del af ånden og traditionen på vores elskede skole. Vi håber, at Kulturministeriet vil lytte og sender Arne tilbage på arbejde snarest muligt!” skriver eleverne i indlægget. 

Dokumentareleverne anerkender, at de ikke kender til de forhold, der ligger til grund for, at skolens ledelse for to uger siden hjemsendte Arne Bro, der er leder af dokumentaruddannelsen.

Hjemsendelsen blev gnisten, der satte gang i et oprør blandt skolens elever, som blokerede skolen med krav om rektor Vinca Wiedemanns afgang. Sagens kulminerede fredag, da Kulturministeriet udsendte en pressemeddelelse med besked om, at ministeriet og Vinca Wiedemann var blevet enige om at stoppe samarbejdet. Men Arne Bro er stadig hjemsendt, og det er stadig uvist, hvorfor skolens ledelse med bistand fra Kulturministeriet besluttede at hjemsende undervisningslederen. 

Dokumentareleverne hylder i deres indlæg Arne Bro.  

“Vi mangler vores fundament. Vi mangler filminstruktøren fra Filmskolens årgang ’79, der ikke selv laver film, men laver filmskabere. For skolens skyld og for dansk films skyld ville vi ønske, at Arne var lærer for altid. Det kan vi selvfølgelig ikke kræve. Men vi kan skrige ud i verden, at vi savner og mangler lederen af vores uddannelse,” skriver eleverne, som også mere lavpraktisk beretter om udfordringer i forbindelse med arbejdet med deres midtvejsfilm: 

“På årgang 2017-2021 var vi – da Arne blev hjemsendt – halvanden dag fra at afslutte klipningen af vores midtvejsfilm. Vi manglede altså sidste fase, som består af lydefterarbejde og billedbehandling, inden filmene skulle evalueres. Det er film, som vi har arbejdet på i et halvt år. Vi har lavet research, udviklet, foretaget æstetiske valg og dannet hold. Og Arne har som den eneste lærer været en del af hele processen – helt tilbage da filmen var en drøm eller en ubearbejdet tanke på vej i Netto en lørdag morgen. Det er meget svært for os at se, hvordan en sådan proces kan afsluttes uden ham. Det er også meget svært for os at se, hvordan resten af vores tid på skolen skal være uden det menneske, som har udtænkt den.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.