TOP

FilmFyn opfordrer til ændring af medieaftalen: Husk nu hele Danmark!

Styrk kvaliteten af danske film og tv-serier – i hele Danmark!

Det skriver FilmFyn på deres hjemmeside og foreslår nogle ændringer til den medieaftale, som den nye regering har lagt op til at drøfte med resten af Folketinget, efter der ikke var politisk opbakning til den tidligere aftale.

Den eksisterende aftale har som hovedfokus at styrke dansk indhold. Men FilmFyn mener, at et underliggende fokus bør være at sprede historier og produktion til hele landet. De vurderer samtidig, at det vil følge medieaftalens intentioner om at styrke det danske filmlandskab landet over, som samtlige af Folketingets partier er enige om.

Samtidig understreger FilmFyn, at der skal afsættes et budget til støtte af public service-indhold, der skal stige fra 70 til 100 millioner over tre år. Derudover skal DFI varetage 75 procent af budgettet, mens de regionale filmfonde, herunder FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje, skal tage sig af resten.

FilmFyn har siden 2003 støttet over 90 produktioner, som både indholds- og produktionsmæssigt har haft gavn af at have en tilknytning til Fyn. Det drejer sig om film som ‘Hævnen’, ‘Mænd og Høns’ og den biografaktuelle ‘De Frivillige’.

Streamingtjenester skal også bidrage

Som led i den nuværende medieaftale får FilmFyn en andel i de statslige filmmidler, hvilket glæder dem, da det signalerer et øget engagement i danske spillefilm med fynske elementer. Problemet er, ifølge FilmFyn, at de statslige midler kun må anvendes til film med et krav om kommunal medfinansering. Det betyder, at FilmFyns økonomiske muligheder for at støtte tv-serier vil blive kraftigt reduceret i fremtiden. De skønner en reducering fra 1-2 serier til 0,5 om året.

Klaus Hansen, direktør for FilmFyn, vurderer, at de med 25 procent af budgettet, vil kunne anvende knap ni millioner kroner til støtte af minimum to tv-serier.

I kølvandet på presset fra amerikanske giganter som Netflix, Google og HBO foreslår FilmFyn samtidig, at streamingtjenester pålægges en forpligtelse til at investere i dansk indhold. Den økonomiske pulje skal derfor delvist finanseres af streamingtjenesterne, som bidrager til støtteordningerne til film og andet indhold af høj kvalitet fra hele Danmark, skriver de.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk