TOP

Festivaldirektør med opråb: Vi har længe været klar med koncertforsøg – men kan ikke trænge igennem til politikerne

Debatindlæg: Vi står med løsningen på en af Danmarks største udfordringer lige nu, men vi kæmper med at råbe beslutningstagerne op. Hjælp os og resten af kulturbranchen.

Tilbage i september 2020 gik Strøm sammen med Statens Institut for Folkesundhed og Spot Festival til Kulturministeriet med et konkret forslag til et forskningsprojekt vedrørende smittespredning ved musikbegivenheder.

Et projekt, der kombinerer store forsamlinger og den forskning, der er så afgørende for, at vi kan vende tilbage til en verden nogenlunde tilsvarende den, vi havde før corona.

Kulturministeren var interesseret i projektet, men afslog i september 2020 at mødes med os. I november mødtes vi med kulturordfører Kasper Sand Kjær (S). Vi har flere gange holdt møder med Københavns kulturborgmester Franciska Rosenkilde (Å), som vi i april skrev et debatindlæg i Politiken med efter et møde med formand for Regionsrådet i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S). 

Andre lande laver test – hvorfor gør vi det ikke i Danmark?

Men efter mere end et halvt års forsøg på at trænge igennem til Christiansborg er der stadig ikke sket mere. Og vi kan ikke forstå hvorfor.

Især fordi det problem, vi forsøger at løse, kun bliver større og mere tydeligt. Vi så det allerede sidste sommer og efterår: De unges helt reelle behov for fællesskaber resulterer i illegale fester, der øger risikoen for smitte. Senest i weekenden brugte politiet knipler og hunde til at stoppe flere hundrede festende unge, der var ankommet i busser til en fest på Djursland.

Men der er en anden vej. Vi kan få et 2021, der tilbyder sikre og kontrollerede arrangementer – fester, koncerter, festivaler – med indbygget sundhedsforskning. Vi så det i Liverpool i weekenden, hvor 3.000 unge ravede løs, mens forskere fik vigtig viden om coronasmitte og større forsamlinger.

Det er ikke særlig lang tid siden, vi hørte budskabet om “TEST, TEST, TEST” fra Christiansborg som den vigtigste faktor i kampen mod corona. Men hvad med test af de store forsamlinger? Hvorfor undersøger vi ikke, hvad der skal til, for at vi igen kan samles?

Kort sagt: Vi har brug for fester, og vi har brug for viden, nu hvor samfundet genåbner.

Med håb om fest og forskning – hånd i hånd.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk

Frederik Birket-Smith er direktør for Strøm Festival.