TOP

Faldende medlemstal og broget medlemsskare fører til navneskifte for Bibliotekarforbundet

Det er ekskluderende. Simpelthen.

Sådan lyder forklaringen på, at Bibliotekarforbundet til næste år skal have et nyt navn. For i et fagforbund med mange andre medlemmer end lige netop bibliotekarer er det mere retvisende med et navn, der ikke afspejler en bestemt profession. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Derfor har forbundet nedsat en tænketank, der skal finde frem til, hvilket navn Bibliotekarforbundet fremover skal gå under. Og dét navn skal helst afspejle, at der i forbundet også er medlemmer, der ikke beskæftiger sig med det klassiske bibliotekararbejde. Det oplyser forbundets formand Tine Segel til avisen.

Det er et faldende medlemstal i Bibliotekarforbundet og Danmarks Biblioteksskoles navneskift – først til Det Informationsvidenskabelige Akademi og dernæst til Institut for Informationsstudier ved Københavns Universitet – der er med til at skubbe til forbundets planlagte navneskifte. Men også forbundets medlemmer har spillet en rolle.

“En af grundene, til at vi drøfter navneskiftet, er, at det også kommer fra medlemmerne. Bibliotekarforbundet fik i sin tid sit navn, fordi der var flest bibliotekarer med ansættelse på bibliotekerne i forbundet. Men den virkelighed er ved at ændre sig,” siger Tine Segel til Kristeligt Dagblad.

Modstand mod navneskifte

Men det er ikke alle medlemmer, der er enige i, at et navneskifte er en god idé. På Facebook lyder kritikken fra et af medlemmerne blandt andet:

“I en tid med varm luft og store floskler synes jeg, det er utroligt befriende, at navnet afspejler indholdet. Jeg er bibliotekar. Bibliotekarforbundet er et godt navn.”

Ifølge Tine Segel er det ikke fordi, det nuværende navn ikke er godt. Det er bare ikke dækkende, mener hun.

““Bibliotekar” er en titel med høj troværdighed, som mange af vores medlemmer især på biblioteker bruger. Men vi er et forbund for medlemmer med mange andre titler og som forbundsnavn kan det derfor virke ekskluderende. Der er for eksempel rigtig mange, der er uddannet på det, der engang hed Danmarks Biblioteksskole, som i dag arbejder andre steder end på biblioteker,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Det nye navn forventes af blive vedtaget til næste sommer.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test