TOP

Fagforbund i kritik af DR: Tilbød skuespiller gavekort som løn

Dansk Skuespillerforbund (DSF) er ikke imponeret over DR, som i flere tilfælde har tilbudt skuespillere en løn, der ikke er i overensstemmelse med overenskomsten mellem DSF og DR. Det skriver Politiken.

I det ene tilfælde fik et medlem af DSF stillet et gavekort på 500 kr. samt en gavekurv i udsigt som løn, da skuespilleren blev tilbudt at spille med i et nyt DR Ultra-program med arbejdstitlen ’Agent Zombie’.

I et andet tilfælde blev en skuespiller tilbudt en symbolsk løn for at medvirke i samme program.

Politiken har set en anonymiseret mailkorrespondance i forbindelse med sagerne, og i den lyder det blandt andet:

“Vi kan ikke tilbyde løn efter overenskomst med Skuespillerforbundet – som nævnt bliver det et symbolsk beløb.”

Ifølge overenskomsten mellem DR og DSR er dagstaksten for professionelle skuespillere 3.691,63 kr.

“Det er rystende, og jeg har rådet medlemmerne til at sige nej. Vi oplever det som enestående, at et medlem af Dansk Skuespillerforbund får at vide af en stor spiller på markedet som Danmarks Radio, at man skal arbejde uden for overenskomst,” siger formand for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, til Politiken.

Politiken har viderebragt kritikken til DR, hvor chef for DR Ultras redaktioner, Johanne Bagge, forklarer, at der er sket en fejl, og at man på den pågældende redaktion ikke vidste, at DR havde overenskomst med Dansk Skuespillerforbund.

Johanne Bagge forklarer desuden, at redaktionen søgte statister og ikke skuespillere til programmet.

Benjamin Boe Rasmussen undrer sig over begge forklaringer. For det første fordi overenskomsten bliver nævnt i mailkorrespondancen. For det andet fordi DR har bedt skuespillerne om at lave castingsvideoer.

»Det gør man ikke, hvis det er statister, man søger«, siger Benjamin Boe Rasmussen til Politiken.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.