TOP

EU-reform på vej: Techgiganter skal sikre kunstneres ophavsrettigheder

Forhandlere fra Europa-Parlamentet, EU’s medlemslande og Europa-Kommissionen er blevet enige om en reform af EU’s ophavsretsregler. Det skriver DR.

Reformen indebærer, at sociale medier som Facebook og Youtube og andre digitale platforme fremover skal sikre, at ophavsretten ikke bliver brudt, når brugerne f.eks. deler musiknumre og videoer digitalt.

“De rettigheder og friheder, som internetbrugere nyder godt af i dag, vil blive forbedret. Indholdsskaberne vil blive bedre lønnet for deres arbejde, og internetøkonomien vil få klarere regler, så den kan fungere bedre og blomstre,” lyder det ifølge DR fra Andrus Ansip, der er næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for det digitale indre marked.

De gældende ophavsregler er ikke blevet opdateret siden 2001, og den kommende reform kommer blandt andet til at betyde, at techgiganterne er ansvarlige for, at der ikke bliver distribueret indhold som sange og film på deres platforme, før der er indgået en aftale med rettighedshaverne.

Reformen giver også brancheorganisationer og virksomheder bedre muligheder for at forhandle aftaler med techgiganterne – og dermed stoppe det, som medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde (B), ifølge Politiken har kaldt verdenshistoriens største tyveri mod kunstnere.

“I adskillige år har den europæiske musikbranche og andre kreative brancher kritiseret Youtube og lignende digitale tjenester for at betale alt for lidt til de musikere, filmskabere og øvrige kunstnere, hvis kulturprodukter i stor stil er at finde på nettjenesterne. Reformen skal blandt andet give kunstnerne (og desuden medier) langt bedre mulighed for at forhandle såkaldte licensaftaler hjem med YouTube, Facebook og andre af nettets platforme. I dag har musikbranchen ifølge eget udsagn ikke en reel mulighed for at forhandle en fair aftale hjem. Youtube behøver nemlig ikke at betale,” skriver Politiken, som har listet “fem ting, som du skal forstå om tilsvinet reform af internettet”.

Reformen har blandt andet under hashtagget #SaveYourInternet mødt modstand fra aktivister og lobbyister, der frygter, at den vil indskrænke det åbne internet og medføre censur.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.