TOP

Et flertal af kommunerne har skåret ned på kulturbudgettet for 2021

2021 er kommunalt valgår, men tilsyneladende kommer kulturen ikke til at fylde det store i valgkampen. I hvert fald ikke hvis man skal dømme ud fra et lille flertal af de kommunale budgetter for 2021, hvor udgifterne til kulturområdet er faldet. Det viser en opgørelse, som Altinget har lavet med udgangspunkt i Danmarks Statistiks budgettal for landets 98 kommuner.

Kulturudgifterne er samlet set faldet med 0,9 procent, og det er primært udgifterne til biblioteker, museer, teatre og spillesteder, der bliver skåret ned, mens udgifterne til biografer og det, man kalder ‘andre kulturelle opgaver’, til gengæld stiger. 

Tallene viser også, hvilke kommuner, der har skruet mest op og ned for kulturbudgettet. I Greve er det skåret ned med 12,7 procent fra 2020 til 2021, mens både Gribsskov og Læsø er dem, der har øget kulturbudgettet mest med 9,1 procent. 

Sidste år lavede kulturmagasinet Søndag Aften en lignende undersøgelse, der viste, at kommunernes udgifter til kultur stort set stagnerede fra 2018 til 2019.

Kommunernes samlede kulturudgifter havde på det tidspunkt ellers, med undtagelse af år 2011, været stigende siden 2009.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk