TOP

Erfaren kulturvært på P1 får DR’s sprogpris 2019

Under torsdagens afvikling af ‘Kulturen på P1’ fik værten Tore Leifer sig lidt af en overraskelse. To julemænd trådte ind i studiet og overrakte en tydelig overrasket Leifer beskeden om, at han modtager DR’s Sprogpris 2019. 

Bag julemandskostumerne gemte sig DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen og vært på ’Klog på Sprog’ Adrian Hughes og de havde følgende begrundelser med for tildelingen: 

“… Tore Leifers mundtlige formidling har altid været præget af en fornem diktion og en sikker sprogsans. Han er en nærværende fortæller og interviewer, og man fornemmer, at sproglig omhu og præcision er en æressag. Det gælder også ved fremmedsprog, som Tore Leifer behersker imponerende mange af. Ud over at sikre korrekt udtale af navne og steder har det medført en rig variation af historier og interview med udenlandske forfattere og kunstnere, som DR’s lyttere har nydt godt af gennem årene.”

Et oplagt sprogmennneske

DR’s sprogpris er blevet uddelt siden 1987, hvor den gik til Radioavisens legendariske nyhedsoplæser Ole Emil Riisager. Tore Leifer indtræder nu i en række af DR-medarbejdere, som på hver deres måde har været med til at præge og levendegøre det danske sprog i medierne, lyder det i en pressemeddelelse fra DR.

Senest gik priserne i 2017 og 2018 til henholdsvis chefdirigent og vært Phillip Faber og til europakorrespondent Anna Gaarslev.

“Tore Leifer er oplagt et sprogmenneske. Meget af det, han har beskæftiget sig med, også uden for DR, har kredset om sprog. Og som radiovært har han også altid været kendetegnet ved en umiskendelig sproglig musikalitet. I komiteen fornemmer vi, at de senere års samarbejde med Karen Secher og Jesper Dein på ’Kulturen på P1’ har været særligt frugtbare. Her har Tore fundet plads til stadig oftere at sætte sig selv på spil med en sproglig løssluppenhed, der smitter. Hans humor og personlighed som formidler og interviewer er blevet endnu mere hørbar i radioen. Det er en fornøjelse at lytte med, og vi synes, at han på forbilledlig vis personificerer P1’s ambition om at forene høj faglighed og uhøjtidelighed,”  uddyber DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen.

Tore Leifer får årets sprogpris overrakt af DR’s mediedirektør Henriette Marienlund ved et arrangement først i det nye år.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk