TOP

Er omprioriteringsbidraget fortid? Det vil kulturministeren ikke svare på

Det er på ingen måde sikkert, at omprioriteringsbidraget bliver rullet tilbage på kulturområdet. Det skriver Altinget.

Det har kulturminister Joy Mogensen (S) oplyst til en række kulturaktører på Røddingmødet i sidste uge, fortæller fem anonyme kilder uafhængigt af hinanden til mediet.

“På andendagen, da ministeren gav de sidste opsummerende bemærkninger, skal hun blandt andet have sagt, at det ville være strategisk uklogt at kæmpe for at standse omprioriteringsbidraget under dette års forhandlinger, og at kulturlivet derfor ikke skulle gøre sig for store forhåbninger,” skriver Altinget.

Under valgkampen slog socialdemokraterne ellers fast, at omprioriteringsbidraget ville være fortid for kulturinstitutioner, hvis partiet kom til magten. Og da Venstre også gik ud og bakkede op om det budskab, lignende to procent-besparelserne fortid.

Joy Mogensen ønsker ikke at kommentere oplysningerne, men skriver i en kort kommentar til Altinget og Politiken:

“Regeringen er ved at se på Danmarks samlede økonomi for de næste år, hvor også omprioriteringsbidraget indgår. Mens finanslovsforslag for 2020 stadig er under udarbejdelse, er det for tidligt at melde noget ud på de enkelte delområder.”

Både Enhedslistens og Radikale Venstres kulturordfører giver over for Altinget og Politiken udtryk for undren over, at det ikke er en selvfølge, at omprioriteringsbidraget bliver afskaffet på kulturområdet. 

“Vi har en klar forventning om, at det bliver sløjfet. Hvis socialdemokraterne ikke spiller ud med det, vil de blive lagt under massivt pres fra hele gruppen af støttepartier. Jeg har en klar forventning om, at den første finanslov vil stoppe omprioriteringsbidraget,” siger Zenia Stampe (R) til Politiken, hvor hun også gør det klart, at hun betragter det som et klart løftebrud, hvis besparelsen ikke bliver afskaffet fra næste år. 

På Nationalmuseet opfordrer direktør Rane Willerslev til, at der kommer klarhed over, hvor længe besparelserne vil være en realitet.

“Vi har taget konsekvenserne og været igennem en sparerunde, så vi har sikret os økonomisk stabilitet frem til 2021, men vi har brug for at planlægge længere frem,” siger Rane Willerslev.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.