TOP

Debat: Er Filmskolen dømt til døden?

Filmskolens TV-afdeling er unik i sin form og uddanner unikke individer til et rigt arbejdsliv med masser af muligheder. Men den skal nu – ligesom de to andre instruktøruddannelser (fiktion og animation) –tilsyneladende nedlægges og erstattes af en bredspektret ensretning med fællesundervisning og karaktererblad, så det kan samkøres med andre europæiske uddannelsesinstitutioner.

Hvorfor i alverden skal den nu det?! Hvis man vil ha en bachelor i film, er der rig mulighed for det allerede – på universitetet.

Et af hovedargumenterne har været arbejdsløshed. Men det er noget vrøvl. Indrømmet, der kan godt gå lang tid imellem hver film. Ideen skal jo først formes, så skal den financieres, og først derefter kan den eksekveres. Så isoleret set rummer et liv som instruktør helt bestemt perioder, hvor man ikke alene lever af arbejdet med film.
Men i mellemtiden er det jo ikke, fordi der ikke sker noget. Langt de fleste af os tidligere elever svømmer i arbejde, mens vi venter på den næste film. Så arbejder vi med TV, reklame, kommunikation, undervisning osv. osv. Tæller det ikke?

Filmskolens TV-afdeling repræsenterer på mange måder selve Filmskolens ånd. Nemlig en måde at bedrive undervisning på, som fremkalder den enkelte elevs helt særlige evner. Eleven bliver understøttet og udfordret lige dér hvor det gør ondt – på den gode måde. Det skaber i løbet af de fire år uddannelsen varer mennesker, der ikke bare har troen på egne evner som instruktører, men også sproget og værktøjerne til rent faktisk, at føre det ud i livet til glæde for helt utroligt mange.

Filmskolen er en kunstskole, og den skal gøre som Filmskolen altid har gjort – uddanne mennesker med karakter og ikke bare mennesker med karakterer. At fjerne faglærerne og hudflette de enkelte linjer er en trist og ærgerlig grundlæggende omstrukturering af selve Filmskolens idé – og på sigt måske også eksistensberettigelse…

Noget smukt er faretruende tæt på at dø. Men det er ikke for sent at redde. Det er heldigvis ikke én rektors beslutning alene – men en politisk beslutning, og kan derfor påvirkes med holdning. Selv kulturminister Mette Bock var oprindeligt heller ikke meget for ideen om, at gøre Filmskolen til en kandidat/bachelor-uddannelse. Men skolens – nuværende – rektor Vinca Wiedemann fik hende desværre overbevist…

Debatten imellem de stridende parter er for længst kørt fast i mudderet. Der må nye kræfter til. Nye ideer og initiativer. Forandring kan være rigtig sund og nødvendig for at sikre en fortsat stærk profil. Men en total undergravelse, er måske liiige i overkanten. Jeg tror på det kan lade sig gøre med en holdbar og visionær løsning, der ikke enten krampagtigt holder fast i fortiden, men som heller ikke blindt forkaster fremtiden.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende foreslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk

Kasper Torsting: Filminstruktur. Uddannet fra Den Danske Filmskole i 2001. Har blandt andet instrueret "I krig & kærlighed" (2018), dokumentarfilmen 'Rocket Brothers' (2003) og taget initiativ til dokumentarserien "Vores krig" og filmen "Armadillo"