TOP

Eksperter og kulturborgmester vil ændre historiske statuer: “Det er ikke ligegyldigt, hvad vi omgiver os med”

Den genopblussede racedebat efter mordet på George Floyd bør give anledning til ændringer i det københavnske gadebillede. Det mener flere eksperter, som Berlingske har talt med.

Ændringerne drejer sig om de statuer rundt omkring i hovedstaden, som hylder problematiske dele af den danske fortid.

Mens Anders Juhl, der er historiker og næstformand i Foreningen for Kolonihistorisk Center, knytter sin kritik til statuen af Frederik VII på Christiansborgs Slotsplads, påpeger Enhedslistens Gyda Heding, der er medlem af Borgerrepræsentationen og Rådet for Visuel Kunst under Københavns Kommune, at Kong Frederik V-statuen ved Amalienborg giver ubehagelige associationer. I begge statuers tilfælde er det den kolonialistiske og slavepraktiserende ballast, eksperterne anfægter.

“Det er ikke ligegyldigt, hvad vi omgiver os med. Det er de skulpturer, vi bliver slæbt ind og se på, når vi går i fjerde klasse, så på den måde er det med til at danne os. Faktum er bare, at vi har været med til at undertrykke sorte mennesker i mange år,” siger Gyda Heding til Berlingske.  

Behovet for forklarende kontekst

Frem for at nedrive statuerne bør man ifølge eksperterne dog sætte forklarende tekster på de mest kontroversielle eksempler, hvilket Københavns Kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (Å), bakker op om.

Dermed kan løsningen ende med at ligne den, som HBO tidligere på ugen fremlagde i forbindelse med fjernelsen af den ottedobbelte Oscar-vinder ‘Borte med blæsten’ (‘Gone With the Wind’), der i den seneste tid har fået 

Ifølge NBC News oplyser HBO, at ’Borte med blæsten’ vil komme tilbage på tjenesten igen, og at den vil blive bragt med en diskussion af dens historiske kontekst og en fordømmelse af de racistiske skildringer i filmen.

Mens beslutningen har skabt røre, mødte den i går utvetydig opbakning fra Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl, der til Kulturmonitor udtalte sig om sit syn på sagen.

“Det med at sætte tingene i en forklarende kontekst og tydeligt tage afstand fra de racistiske undertoner finder jeg kun positivt,” sagde formanden. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk