TOP

Efterlyses: Mere teater der går i flæsket på de store problematikker

Dansk teater er mangfoldigt, men også præget af forsigtighed og et intimt fokus. Det mener flere eksperter, som i Berlingske efterlyser flere stemmer à la Tue Biering og Christian Lollike.

“Jeg så gerne nogle flere instruktører, der udfordrede de to instruktører på deres egen bane. Vi har mange forestillinger, der tør se på de mennesker, vi er. Som ‘Skam’, der handler om de unge menneskers egen navle. Men det ville være dejligt med et teater, der kunne engagere de helt unge med forestillinger, der kiggede op og ud i verden,” siger teaterforsker Stig Jarl fra Københavns Universitet til Berlingske, hvor blandt andet Lærke Sanderhoffs parforholdsdrama ‘Mixdouble’ på Det Kgl. Teater, Christina Hagens ‘Med mig selv i mine arme’ på Republique og Folketeatrets ‘Dansen med Far’ bliver fremhævet som eksempler på forestillinger, der alle zoomer ind på det enkelte menneskets eksistens.

Ifølge Stig Jarl har det været den dominerende tendens i dansk teater siden 1980erne, hvor den samfundsengagerede scenekunst ebbede ud.

Rie Hammer er chefredaktør for det digitale teatermedie Iscene.dk. Hun synes, at det er “spændende nok” med selvransagende fordybelse på scenen, men hun savner også noget.

“Vender du f.eks. blikket mod Tyskland, er der flere radikale tiltag, hvor kunsten i den grad er med til at stille spørgsmålstegn ved gængs lovgivning, egen moral og samfundsnormer. En gruppe som Zentrum für politische Schönhei tager f.eks. fat i den bølge af fremmedhad, som lige nu er ved at få fodfæste i Tyskland, mens #Metoo også har fået sin egen sceniske forestilling,” siger Rie Hammer til Berlingske og uddyber:

“Der er masser af tiltag omkring i landet, og instruktører som Christian Lollike og Tue Biering har taget udfordrende livtag med såvel form som indhold, men jeg oplever alligevel en lidt forsigtig tilgang hos flere danske dramatikere.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.