TOP

Dokumentar om Danmarks første moske for kvinder åbner CPH:DOX

Kvinder er i fokus, når dokumentarfilmsfestivalen CPH:DOX åbner den 20. marts.

Åbningsfilmen bliver Marie Skovgaards ‘Reformisten’ om Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan. Filmen får verdenspremiere på festivalen, som på åbningsaftenen også giver ordet til en række nye og markante stemmer fra den nydanske kvindebevægelse.

”Vi har valgt at åbne årets festival med en film om en af Europas første moskeer ledet af kvinder, fordi behovet for et projekt af denne art reflekterer én af samtidens store, markante bevægelser. Den nydanske kvindekamp har for alvor markeret sig i den offentlige samfundsdebat med kunstnere, meningsdannere og politikere som Sara Omar, Sofie Jamal, Nastasha Al-Hariri, Khaterah Parwani, Geeti Amiri og Sherin Khankan som centrale stemmer. De er i deres forskellighed fælles om at arbejde henimod lige rettigheder for piger og kvinder i de muslimske miljøer. Og de er fælles om at investere personligt mod og engagement og ikke mindst dele private fortællinger, som vi som kulturorganisation gerne vil være med til at udbrede og understøtte. Vi ved at kunst kan ændre verden og der er ingen tvivl om, at den nydanske kvindebevægelse er i fuld gang med at skabe blivende forandring,” udtaler festivalens direktør, Tine Fischer.

‘Reformisten’ følger den danske, kvindelige imam Sherin Khankan gennem fire år – fra grundlæggelsen af en af Europas første kvindemoskeer midt i København til hendes kriser og kampe og interne uenigheder i moskeen.

”Reformisten udspiller sig i Danmark og er mit personlige bidrag til en vigtig debat om tolerance og ligestilling. Gennem fire år har jeg fulgt en række aktivister, som brænder for at påvirke den måde vi taler om og behandler hinanden på. Intet kan glæde mig mere, end at lade filmen åbne i København”, udtaler instruktør Marie Skovgaard i en pressemeddelelse.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.