TOP

Direktør for Freemuse: “Overordnet set går det den helt forkerte vej for kunstneres ytringsfrihed”

Den 26. marts udgiver organisationen Freemuse, der dokumenterer og arbejder for kunstneres ytringsfrihed i hele verden, en ny rapport. Og den dokumenterer en alarmerende udvikling, skriver Politiken.

»Overordnet set går det den helt forkerte vej for kunstneres ytringsfrihed. Vi er udmærket klar over, at ytringsfriheden gennem en årrække har været under massivt pres i eksempelvis Tyrkiet, Rusland og Kina, men det nye er, at situationen forværres i nogle af de lande, vi normalt betragter som retsstater, der værner om ytringsfriheden – inklusive Nordamerika og Vesteuropa«, siger administrerende direktør i Freemuse, Srirak Plipat, til avisen.

I alt 673 brud på den kunstneriske frihed har organisationen registreret alene sidste år og det i 80 forskellige lande, viser rapporten ’The State of Artistic Freedom 2019’. Det handler om alt fra drab til frihedsberøvelse, tortur og censur og spænder over alt fra litteratur til teater og musik.

Særligt er det, at Freemuse i 40 sager i ni lande har registreret, at antiterrorlovgivningen er blevet brugt mod kunstnere. 

»De selvsamme love, der skulle beskytte borgerne, bliver nu brugt til at lukke munden på dem, der er kritiske over for styret. Det har vi slet ikke oplevet i samme omfang tidligere«, siger Srirak Plipat til Politiken

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk