TOP

Direktør for Danske Biografer: Lav nu det kulturfradrag!

Debatindlæg: Målet for regeringens udspil til finansloven for 2021 er klart. Finansminister Nicolai Wammen (S) ledsagede mandag forslaget med følgende udsagn:

”For mig er der ét altoverskyggende mål – at få dansk økonomi, danske lønmodtagere og danske arbejdspladser sikkert igennem krisen,” lød det på de sociale medier, inden forhandlingerne gik i gang.

Og mandag aften, ni timer senere og efter den første forhandling, lød det mere uddybende:

”I dag begyndte forhandlingerne om næste års finanslov og en grøn genstart af Danmark. For mig er det allervigtigste at få danskerne trygt igennem krisen. Jeg er smerteligt bevidst om, at der i hele landet lige nu sidder danskere, der frygter for deres fremtid, for sygdommen og for deres job (..) Jeg håber, at vi i de kommende finanslovsforhandlinger kan samle os om en ansvarlig vej ud af krisen. Vores vigtigste opgave er at få danske lønmodtagere, danske virksomheder og dansk økonomi sikkert igennem krisen”

Blandt mange forslag til næste års samlede danske budget har regeringen derfor foreslået, at man forhøjer den nuværende bolig-/job-ordning (håndværkerfradraget). Det skal i Nicolai Wammens optik være med til at sikre arbejdspladser, hjælpe dansk økonomi gennem krisen og vise ansvarlighed.

Fradraget er i dag på 12.800 kroner pr. person, og det foreslås forhøjet til 25.000 kroner pr. person. På samme måde vil man forhøje fradrag for serviceydelser fra 6.400 kroner til 25.000 kroner. Det blev af finansministeren begrundet med, at det er ”rettidig omhu at sikre, at det også fremadrettet vil gå godt”.

Gør kulturoplevelser fradragsberettigede

Nu ved jeg ikke med Dem, kære læser. Men i det kvarter, hvor jeg bor, er der masser af håndværkere i sving med at renovere boliger, udføre reparationer, energiforbedre husene og opføre nyt. Det ser umiddelbart ikke ud til, at det er håndværkerne, der mangler arbejde, og hvis den fornemmelse er rigtig også på landsplan, så kunne man jo i stilfærdighed spille ind med et forslag til finanslovsforhandlingerne om, at Nicolai Wammen i stedet kanaliserede midler hen til de erhverv, der lige nu er i afgrundsdyb krise.

Hvorfor ikke supplere håndværkerfradraget med et fradrag for kulturelle oplevelser? Hvad med at indføre et skattefradrag i form af et klippekort til teater, biografer, koncerter og kulturelle aktiviteter?

Ville det være muligt at bakke op om privates investeringer i oplevelsesindustrien ved at give et skattefradrag for den slags tilbud? Jeg kan trække tilskud til velgørende formål fra på min selvangivelse – hvorfor ikke udvide denne ordning i en afmålt periode med muligheden for at trække investeringer i kulturelle institutioner, kunstværker og formål af enhver kulturel art fra også?

Jeg er sikker på, at mine gode kolleger i kultur- og oplevelsesindustrien kan hjælpe med mange flere gode ideer til, hvordan vi som samfund bedst hjælper disse brancher.

For det er i løsarbejder- og projektverdenen i kulturlivet, at krisen lige nu for alvor kradser. Det er de lokale spillesteder, kulturhuse, kunstnere og aktører, der kæmper for livet i denne tid.

Det ville klæde en regering og et Folketing, der meget gerne taler kulturens betydning for sammenhængskraften op, hvis de brugte en lille flig af finansloven 2021 på at hjælpe der, hvor det bløder allermest lige nu.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Direktør for brancheorganisationen Danske Biografer.