TOP

DF vil trække filmstøtte fra EU hjem til Danmark

6,1 milliarder kroner. Det er hvad EU hvert år giver i støtte til europæisk film. Mellem 35 og 40 millioner kroner går til danske film, men ifølge Dansk Folkeparti er det på tide, at EUs medlemslande selv bestemmer, hvilken kultur og hvilke film, der skal have støtte. Det skriver DR.

“Pengene til dansk film skal komme fra den danske statskasse, og jeg synes, det ville være bedre, hvis det i høj grad var politikere, der er tæt på borgerne i Danmark, der træffer beslutninger sammen med fagfolk om, hvordan man får mest kultur og film for pengene,” siger partiets spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Peter Kofod.

Filmområdet er den kultursektor, der får mest i støtte fra EU, hvis samlede kulturbudget er på mere end 11 milliarder kroner årligt. Og der er lagt op til, at puljen til film og tv i fremtiden skal vokse.

Ifølge kulturminister Mette Bock (LA) er det udmærket, at dansk film kan søge om midler fra EU. 

“EU har en rolle at spille, også når man taler kultur og kulturarv – for EU er altså ikke bare paragraffer og regneark,” siger Mette Bock til DR.

For hende er det vigtigere at holde tæt øje med, hvordan forretningsmodellerne inden for branchen udvikler sig. 

“Vi ved, at den måde, man finansierer tingene på, er under forandring, og det skal vi selvfølgelig være åbne for – men at man investerer i film, det er en rigtigt god ting,” lyder det fra kulturministeren.

Hos de konservative lyder det fra partiets spidskandidat til EU-valget, Pernille Weiss, at EU ikke nødvendigvis behøver at stå for fordelingen, men at man på sigt godt kunne lægge den del ud til de enkelte lande.

“Men nu er det EU, der gør det, og det betyder, at Danmark har mulighed for at søge penge til kultur den vej, og jeg er da glad for, at det lykkes Danmark at hente ressourcer til interessante og vigtige film,” siger Pernille Weiss.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test