TOP

DF ønsker et lottospil til fordel for kulturarven – flere partier er åbne overfor at se nærmere på idéen

Efter fransk forbillede vil Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, indføre et nyt lottospil, hvor overskuddet går til at sikre dansk kulturarv for eftertiden. Det skriver Jyllands-Posten.

“Jeg tror ikke på, at Folketinget vil prioritere kulturarven ved at fjerne pengene andre steder fra. Jeg har virkelig prøvet, og det er næsten umuligt. Det eneste sted, jeg kan se, hvor vi kan finde nogle penge, er at tage ved lære af Frankrig og animere folk til at støtte kulturen,” siger Alex Ahrendtsen til Jyllands-Posten.

I Frankrig så Loto du patrimoine dagens lys i 2018. Det franske spil, som er skabt af historiker og tv-personlighed Stéphane Bern, inkluderer både et lotteri og et skrabespil. 10 procent af omsætningen går til en fond, der finansierer restaurering af fransk kulturarv.

“Hvis vi forestiller os, at det bliver en lige så stor succes som i Frankrig, vil det i dansk målestok generere 150 millioner kroner om året. De penge og projekter vil give omtale, og pludselig vil politikerne se, at det er noget, folk interesserer sig for og taler om. Hvis der er noget, politikere har respekt for, så er det, når der er et emne, mange personer taler om,” siger Alex Ahrendtsen.

Enhedslisten og Alternativet ryster ifølge Jyllands-Posten på hovedet af forslaget fra Dansk Folkeparti. De øvrige partier er i varierende grad villige til at se nærmere på idéen.

“Jeg synes, det er fint at prøve idéen af på Danske Spil og få lavet en markedsanalyse. Initiativet fortjener at blive belyst grundigt, men jeg må sige, at jeg i udgangspunktet er meget skeptisk over for idéen,” lyder det fra Mogens Jensen (S).

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.