TOP

Det Kongelige Teater opruster i sparetider: “Vi må ud af offerrollen”

Det Kongelige Teater har nogle bolde af jonglere med for tiden. De vil nemlig sætte antallet af forestillinger på de store scener op, samtidig med at de vil få 100.000 flere gæster i teatret per sæson. Dette vil de gøre, samtidig med at teatret skal spare 48 millioner kroner.

Der er teaterchef Kasper Holten, der skal jonglere med boldene, og i et interview med Berlingske erkender han, at den opgave bliver vanskelig – men også nødvendig.

“Vi må ud af offerrollen. Vi kan ikke sidde og vente på den næste sparerunde og brokke os over, at det var bedre i gamle dage. Vi skal i højere grad tage magten over vores egen fremtid,” siger han.

Han har arbejdet på en strategi for Det Kongelige Teater, siden han overtog chefstolen for fem måneder siden. Og helt konkret hviler den på tre ben.

Det ene ben handler om at få Det Kongelige Teater mere ud i landet, så flere mennesker kan få glæde af det gamle teater på flere forskellige måder. Det handler nemlig om at finde nye måder at være nationalscene på, mener teaterchefen, der også ser økonomisk potentiale i provinsen.

“Hvis den del af planen lykkes, vil det betyde en voldsom forøgelse af vores tilskuertal i provinsen,” siger han til Berlingske.

Det andet ben i strategien handler om at gøre mere brug af de store scener i Operaen, Skuespilhuset og på Gamle Scene. Her vil man øge antallet af store operaforestillinger, store balletter og store skuespil. Det skal blandt andet bidrage til en øget indtjening.

“Ved at øge antallet af forestillinger markant, kan vi både få en større bredde i repertoiret og dermed skabe legitimitet og samtidig tjene flere penge,” siger Kasper Holten til Berlingske.

Men strategien kan ikke overskygge det faktum, at teatret altså skal spare 48 millioner kroner de næste fire år. Derfor er det tredje ben i strategien da også vigtig.

Her vil teatret fokusere på de fonde og sponsorer, som teatret er dybt afhængige af. Dette fokus skal skærpes yderligere, så de hidtil modtagede fondsmidler på 50-60 millioner kroner forhåbentlig bliver øget.

“Det er de samme fonde, alle kulturaktører i landet går efter. Det bedste, vi kan gøre, er at skabe ideer og projekter, der er så uimodståelige, at fondene slet ikke kan lade være med at samarbejde med os,” siger han til Berlingske.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.