TOP

Det fysiske bogudlån falder på bibliotekerne i Aarhus – men det er ikke nødvendigvis skidt

På 10 år er udlånet af fysiske bøger på bibliotekerne i Aarhus faldet med 20 procent. Til gengæld er antallet af elektroniske downloads ifølge tal fra Danmarks Statistik steget med 89 procent, skriver Aarhus Stiftstidende. 

Men tallene er ikke nødvendigvis et udtryk for, at det går dårligt. Bibliotekernes fokus bliver bare flyttet fra det fysiske udlån og færre bøger på hylderne mod en mere fællesskabsorienteret profil som kulturhuse med alle mulige aktiviteter.

“Bibliotekets rolle er at skabe oplysning, læring og kulturel aktivitet. Det gør vi ikke kun med bøger, men på tusinde forskellige måder. Derfor forandrer vores udbud sig i takt med behovet,” lyder det fra bibliotekschef Marie Østergård.

Åbent byrum med tag over

En brugerundersøgelse foretaget for et par år siden på det store bibliotek DOKK1 i Aarhus viste, at mange af de daglige besøgende først og fremmest kom, fordi de havde et ærinde på Borgerservice, men samtidig brugte anledningen til at besøge husets mange andre aktiviteter.    

“Bibliotekerne er det eneste sted i samfundet, hvor vi mødes på tværs af alder, etnicitet, uddannelsesbaggrund og så videre, uden en kommerciel årsag. Vi er så at sige et åbent byrum med tag over. Vi kalder det et medborgercenter,” siger Marie Østergaard. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk