TOP

Det Danske Filminstitut dropper optælling af filmfolk med anden etnisk baggrund

På baggrund af den nye rapport ‘Grænseoverskridende Adfærd’ om problemerne med diskrimination og krænkelser i film- og teaterbranchen, kom direktør for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, for nylig med en opsigtsvækkende melding. Ifølge direktøren var det planen, at danske filmproducenter fremover skulle registrere og optælle ansatte med anden etnisk herkomst end dansk, hvis de gjorde sig forhåbninger om at få økonomisk støtte.

“Jeg tør ikke på stående fod sige, hvornår det sker. Det skal vi tale med branchens organisationer om. Vi udelod det i første omgang, fordi det omkring etnicitet forholder sig sådan, at noget kan ses, og andet ikke kan,” sagde Claus Ladegaard til Politiken

Men de samtaler bliver ikke til noget, for nu er planerne blevet droppet igen. Det oplyser Claus Ladegaard over for Kristeligt Dagblad.

Ifølge direktøren er det de såkaldte GDPR-regler, der blandt andet er forklaringen på, at man ikke vil opstille de planlagte mål, som ellers var en af de 13 anbefalinger, som ‘Grænseoverskridende Adfærd’-rapporten ellers påpegede som en mulighed for at komme skævhederne til livs. 

Ifølge lektor Ayo Næsborg-Andersen, Juridisk Institut, Syddansk Universitet, der er ekspert i GDPR-reglerne, som har til formål at beskytte persondata, må en arbejdsgiver ikke spørge til en ny medarbejders etniske forhold, ligesom han eller hun ikke må spørge til tro, politisk overbevisning, seksuel orientering og lignende. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk