TOP

Designmuseum Danmark i historisk dyb krise – står til at afskedige 50 ud af 75 medarbejdere og lukke museet i halvandet år

Designmuseum Danmark befinder sig i sin hidtil mest alvorlige krise. Museets økonomi er nu så presset, at museet ikke forventer at åbne som de andre museer den 8. juni, men må holde lukket frem til slutningen af 2021. Det skriver Berlingske. 

Samtidig har museumsdirektør Anne-Louise Sommer sat forhandlinger – som fortsætter indtil 26. maj – omkring en personaletilpasning i gang. Alt tyder på, at 50 ud af museets 75 medarbejdere vil blive afskediget ved udgangen af den igangværende måned. 

Samtlige medarbejdere blev orienteret om situationen onsdag.

»Vi påtænker at lukke som følge af covid-19. Det er på baggrund af de ting, der allerede er sket, og de fremtidige scenarier, vi kigger ind i,« siger direktøren, der ifølge avisen handler på mandat fra bestyrelsen.

En “sidste udvej” for museet

Direktøren kalder det overfor Berlingske en “sidste udvej”, men med mindre, der sker noget drastisk med museets økonomi, bliver det med al sandsynlighed konsekvensen. Museet har kun fået mindre beløb fra regeringens hjælpepakker, og fordi museet har været dygtige til at skabe en høj egenindtjening, slår det nu tilbage. 

Nogenlunde samme scenarie har man også set hos Skagens Kunstmuseer, der ligeledes står i en alvorlig krise. Museerne har været dygtige til at tjene deres egne penge – primært i højsæsonen for turister – men det grundlag er med ét revet væk under dem. 

Normalt er 80 procent af gæsterne på Designmuseum Danmark internationale gæster, men da fremtidsudsigterne for en normal turisme i København kan befinde sig langt ude i fremtiden, gør det sagen endnu sværere for det ellers populære museum, der blot er vokset og vokset i besøgstal over de senere år. 

I det halvandet år, museet forventes at holde lukket, vil den snart 300 år gamle museumsbygning blive renoveret – pengene har museet søgt og fået fra fonde. I perioden vil man så holde museets resterende arbejde i gang gennem det statstilskud, som i dag udgør mellem 20-25 procent af museets omsætning.

Direktør Anne-Louise Sommer har informeret såvel Slots- og Kulturstyrelsen og Kulturministeriet om situationen. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk