TOP

Den mest udsatte del af kulturlivet kræver handling inden sommerferien: “Afgrunden truer, når hjælpepakkerne løber ud”

Landets spillersteder, teatre, kulturhuse og andre aktører, der er afhængige af at kunne samle mange mennesker under ét tag, har henover den corona-kritiske sommer kunnet klamre sig til tanken om akutte hjælpepakker og kompensationsordninger.

Men den kortsigtede hjælp er langt fra nok. Hvis de publikumsafhængige kulturinstitutioner skal undgå konkurser og hundredevis af tabte millioner, kræver det, at en mere fremsynet handlingsplan lanceres inden sommerferien.

Det skriver Politiken, som har fået standup-klubben Comedy Zoo, koncertstedet Royal Arena og brancheforeningen Dansk Teaters ord for, at de strikse corona-restriktioner enten kræver lempelser eller en yderligere økonomiske erstatning, hvis det skal give mening at genåbne i takt med resten af Danmark.

Tab på op mod en halv milliard

I skrivende stund er kulturinstitutionerne tvunget til at have henholdsvis to og fire kvadratmeters afstand mellem siddende og stående publikummer, og dermed er mange forhindret i at åbne på fuld eller bare halv kraft.

Til Kulturmonitor har spillestedet Vega i København for nyligt bedyret, at de styrtbløder som følge af den usikkerhed, der venter på den anden side af 1. september.

Ifølge medlemsdirektør i Dansk Industri, Lars Frelle-Petersen, der også er bestyrelsesformand for Roskilde Festival, kan tilløbet til afklaringen omkring den mere langsigtede hjælp være fatalt.

“Der er brug for klarhed over, om de kan åbne på en måde, så det kan betale sig. Og om de får kompensation, hvis de ikke kan åbne. Afgrunden truer, når hjælpepakkerne løber ud,” siger han til Politiken.

Dansk Industri har regnet på det samlede tab for spillesteder, koncerthuse, kulturhuse og andre venues, og ifølge Politiken risikerer tabet at løbe op i 500 millioner kroner i år. Dermed er tid altså penge – mange penge – påpeger medlemsdirektøren:

“Kigger politikerne først på det her efter sommerferien, mister mange efterårssæsonen, fordi de er nødt til at aflyse arrangementer.”

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk