TOP

Den danske Oscar-kandidat er fundet

Repræsentanter fra den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, har udpeget den danske spillefilm, der skal være Danmarks bidrag til det kommende Oscar-kapløb. 

Det skriver DFI på sin hjemmeside

Valget er faldet på ‘Dronningen’, der er instrueret af May el-Toukhy, som også har skrevet manuskriptet i et samarbejde med Maren Louise Käehne. ‘Dronningen’ er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film. 

FAKTA

Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille én film til nominering i kategorien International Feature Film.

Akademiets regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2018 til 30. september 2019, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ International Feature Film-komité, der skal vælge syv film til en shortlist.

En eksekutiv komité tilføjer yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ti film.

Kort før jul offentliggøres listen med de ti film. Den præcise dato for dette er ikke officiel. To komitéer, en på USA’s østkyst og en på vestkysten, ser filmene og vælger de fem titler, som skal Oscar-nomineres. 

De fem nomineringer offentliggøres mandag den 13. januar. Det 92. Academy Awards Show finder sted søndag den 9. februar.

Kilde: DFI

Vis mere

Yderligere to film har været med i opløbet. Det er  ‘Før frosten’ af Michael Noer og ‘Ser du månen, Daniel’ af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen.

Filminstituttets direktør Claus Ladegaard, som også er formand for den danske Oscar-komitee motiverer valget på følgende måde:

“Vi har haft et felt med tre markante og stærke film. Vores opgave i komiteen har været at bringe den film i spil, som vi mener har størst potentiale i nomineringskapløbet.

‘Dronningen’ fortæller en historie om magt, begær og fortielser, som vi sjældent har set det før, og som giver et overrumplende nyt blik på aktuelle problemstillinger. Med et overlegent greb om virkemidlerne har instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne skabt et både kompromisløst og medrivende drama, som også internationalt har imponeret publikum og anmeldere, med den eftertragtede publikumspris i Sundance som et fornemt bevis. Succesen skal ikke mindst tilskrives Trine Dyrholms pragtpræstation – et overbevisende eksempel på en kompleks kvindelig hovedrolle, som vi kunne ønske os mange flere af på det store lærred.

Vi ser ‘Dronningen’ som et originalt dansk bidrag, der med sin amerikanske distributør i ryggen har chancen for at sætte et aftryk i konkurrencen om en Oscar-nominering.”

Komitéen består aktuelt af: Claus Ladegaard fra DFI, Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Marianne Moritzen, der er Filminstituttets afdelingschef for Fiktion.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.