TOP

Debat: Kunst og kultur skal sikre, at vi ikke overskrider grænsen mellem mennesker og maskiner i vores teknologiske tidsalder

Debatindlæg: Kunstig intelligens, robotter og avatarer indtager i stigende grad vores verden. Hvad betyder det for skabelse, oplevelse og undervisning i kunst og kultur? Det er vi nødt til at undersøge, så vi forstår udviklingen og bygger bro mellem et erhvervs- og kulturliv, der nogle gange taler forbi hinanden.

Hverdagen er blevet sci-fi med kunstig intelligens i støvsugeren og plæneklipperen, algoritmer og machine-learning i Googlesøgningen og i den digitale assistent, overvågning på smitteappen og meget mere.

Det er mennesker, der udvikler, bruger og får teknologien til at fungere. Men en konstant teknologisk udvikling kan også udfordre os som tænkende, følende og handlende mennesker, fordi den ændrer hverdagen og dét, vi kender.

Kulturen holder os på rette spor

Så hvad gør vi, når maleriet og musikken er skabt af kunstig intelligens? Når det, der ser menneskeligt ud, er noget helt andet? Vi går til kulturen og tager teknologien op til debat, så vi bedre kan forstå, hvordan algoritmer og binære tal påvirker vores liv i en digital tidsalder.

Kunst og kultur er en samfundsressource, der overfor robotisering og automatisering netop kan sikre, at vi ikke overskrider grænsen mellem mennesker og maskiner – at virksomhederne skaber produkter, der rent faktisk passer til vores menneskeliv.

Men det kræver noget af os – både af kultur- og erhvervsliv.

Er e-art det nye e-sport?

Forretningsudvikling og nye virksomheder kræver innovationshøjde og vækstpotentiale for at have potentiale. Ved at matche områderne kunstig intelligens, kultur og kunst får vi mulighed for at fremme udviklingen af nye IT løsninger som er ’made in Denmark’, med afsæt i vores stærke demokrati, kultur, foreningsliv, borgerinvolvering, nysgerrighed og design.

Det er ikke mange år siden, at e-sport blev set skævt til som en kældersport pakket ind i cola og pizza. I dag er det en sportsgren, en uddannelsesvej og en industri. Tænk, hvis e-art på samme måde rummer nye jobs, iværksættermiljøer, virksomheder og kulturoplevelser?

Også i kulturlivet må vi rykke mod en erkendelse – en erkendelse af, at de teknologiske og digitale muligheder åbner for nye horisonter i formidling, skabelse, oplevelse og undervisning i kunstarterne. Dem skal vi gribe.

Art Tech Tuesday

Vi er nysgerrige, og derfor har vi som et første skridt på vejen skabt Art Tech Tuesday, et partnerskab mellem kunst, kultur og erhvervsliv med det håb, at når kunstnere, digitale nørder, etablerede erhvervsfolk og iværksættere, kulturinstitutioner, filosoffer, forskere og etikere mødes, vil muligheder for forretningsudvikling, læring, skabelse og bedre, mere vedkommende kunst- og kulturoplevelser spire.

Kultur er videnskab om det at være menneske. Historisk, nutidigt og fremtidigt. Derfor kan den i en teknologisk udvikling også bidrage til, at vi bliver handlingsparate, reflekterede og mindre berøringsangste over for de løsninger, der opstår.

For os at se er der masser at vinde – både for virksomheder, kulturliv og civilsamfund.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribenternes holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Sofie Plenge er kultur- og sundhedsdirektør i Vejle Kommune. Jørgen Andersen er direktør for AI Innovation House og Dandy Business Park – ligeledes i Vejle.