TOP

Debat: Kulturen i København er (endelig) blevet kommunalvalgets kampplads

Debatindlæg: Der skulle desværre en krise til, før kulturen i København blev et politisk brændpunkt, og i dag står partierne på Københavns Rådhus i kø for at hjælpe det område, de førhen ikke har vist stor opmærksomhed. Hvis ambitionsniveauet viser sig at være lige så højt på den anden side af kommunalvalget, ser det lovende ud for fremtidens kultur- og fritidsliv.

Der var en gang – før corona – hvor kultur- og fritidslivet var en naturlig og integreret del af vores hverdag. Så meget, at vi endda kunne komme til at tage det for givet.

Dengang kunne man tage sig selv i at tænke, at Netflix var mere tillokkende end teaterturen efter en lang arbejdsdag. At turen til Glyptoteket sagtens kunne udsættes til næste uge, og at det i virkeligheden måske var lidt for koldt at cykle til fodboldtræningen i Kløvermarken. I dag er situationen meget anderledes, og de færreste ville formentlig tøve ét sekund med at indløse teaterbilletten eller tage cykelturen gennem kulden. For coronakrisen har været en øjenåbner for mange, der er blevet mindet om, hvor vigtigt et aktivt kultur- og fritidsliv er for hverdagen og for vores livskvalitet.

Svært at glemme Joy Mogensens ord

Kultur er noget af det allervigtigste, vi har. Det er i kulturhuset, i idrætshallen, til koncert eller på museum, at vi møder hinanden, og oplever hinandens ligheder og forskelligheder. Hvor vi både bliver udfordret og lærer af, at andre mennesker oplever verden på en anden måde, end vi selv gør. Kulturlivet har stor betydning for fællesskaberne mellem mennesker og ikke mindst sammenhængskraften i vores samfund. Det skal vi værne om.

Desværre har det taget regeringen længe at nå til samme konklusion. Det er svært at glemme kulturminister Joy Mogensens ord om, at det ville være upassende at tale om kultur i en krisetid. Og hvad der burde have været en debat om, hvordan vi hurtigst muligt fik åbnet kultur- og idrætsinstitutioner på forsvarlig vis, udviklede sig til en diskussion om, hvorvidt håndboldhaller var vigtigere end kunsthaller.

Da jeg i 2018 overtog posten som kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, var jeg meget eksplicit omkring kultur- og fritidslivets betydning i vores hverdag – for det er uomtvisteligt en bropille i vores samfund og noget af det allervigtigste, vi har. Uanset om man er til musik og teater eller keramik og idræt. Derfor har jeg hele tiden kæmpet for, at kulturen skulle højere op på dagsordenen, når der skal prioriteres politisk. Og det ser nu heldigvis ud til at lykkes.

Må ambitionsniveauet holde på den anden side af krisen

Mange partier har på kort tid meldt sig på banen. Socialdemokratiet er kommet med et udspil om fremtidens idrætsfaciliteter. Venstre, der historisk set har været mest interesseret i at bygge parkeringspladser, er kommet med et forslag om at bygge idrætsfaciliteter i Nordhavn. Og Konservative er, midt i valgperioden, kommet med i Folkeoplysningsudvalget, der blandt andet fordeler tilskud til de lokale foreninger.

I dag er kultur- og fritidslivet, som politikerne i København førhen ikke har vist særlig stor opmærksomhed, blevet kommunalvalgets kampplads. Kulturen er det vi slås om, det vi diskuterer. Det har været en lang, sej kamp og desværre skulle der en krise til, før det fik den nødvendige opmærksomhed. Men lige så ærgerlig, jeg har været over den manglende interesse for kulturens betydning, lige så glad er jeg for, at de politiske vinde er begyndt at blæse i en ny retning.

Hvis ambitionsniveauet for kultur- og fritidslivet blandt politikerne på Københavns Rådhus er lige så højt efter både corona og kommunalvalget, tegner det lovende for københavnerne. Og én ting er helt sikker. Jeg sidder klar ved forhandlingsbordet og byder mine politiske kollegaer velkommen med åbne arme.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Kultur- og fritidsborgmester (Å) i Københavns Kommune.