TOP

Debat: Coronavaccinationerne skal suppleres med en kultur-kur

Debatindlæg: På Karolinska Institutet i Sverige undersøges det lige nu, hvad corona-pandemiens konsekvenser for kulturlivet indtil videre har betydet for befolkningens psykologiske velbefindende. Det undersøger man, fordi man jo allerede ved rigtig meget om kulturens positive effekter på mental sundhed.

Udover at omgang med kunst giver anledning til fordybende refleksioner, indsigter, glæde, fællesskaber og alt muligt andet, der bidrager til øget livskvalitet, så er der masser af undersøgelser, der peger på en række ret kontante positive effekter på forskellige sundhedsområder. I en omfattende WHO-redegørelse fra 2019 opregnes for eksempel en række veldokumenterede, gavnlige kultur- og sundhedsindsatser inden for et kontinuum rækkende fra meget målrettede tilbud til konkrete, behandlingskrævende grupper (kræftramte børn, patienter med parkinsons, demente med flere) til hvad man kan kalde generelt styrkende indsatser for at fremme mental sundhed og trivsel.

”Fraværet af omgang med kunst og kultur slår hårdt”

I Danmark ser vi også indsatser i form af forskellige ’kultur på recept’-ordninger rundt omkring i kommunerne. Men er det mon ikke lige præcis nu, at vi skal skrue gevaldigt op for området og give den fuld gas?

På den ene side har vi et blødende kulturliv, der i katastrofal grad trænger til saltvandsindsprøjtninger. På den anden side har vi en befolkning, der gennem næsten et år har levet i en isolations-undtagelsestilstand, hvis negative påvirkninger på deres mentale tilstand vi ikke tilnærmelsesvis kender endnu. Men vi ved som sagt, hvor meget kulturen betyder for vores sundhed, så mon ikke vi kan regne med, at fraværet af omgang med kunst og kultur slår hårdt?

Der er brug for indsatser og investeringer. Der er brug for, at vi står klar med medicinen, med kultur-kuren, som skal supplere vaccinationerne.

Jeg håber, at kulturministerens genstartsteam tænker dette ind i deres anbefalinger. Og jeg håber, at kommunerne opruster ekstraordinært meget på området i de kommende måneder.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Maria Frej er kulturordfører for SF i København.