TOP

Danskproduceret dokumentarfilm et skridt tættere på en Oscar – skidt nyt for ‘Dronningen’

Chancen for en Oscar-nominering til den danskproducerede dokumentarfilm ‘The Cave’ er blevet øget betragteligt. 

Det er tilfældet efter, at Oscar-Akademiet natten til mandag offentliggjorde, hvilke dokumentarfilm der er shortlistet til en Oscar. Feltet er skåret ned til 15 film, som skal kæmpe om at ende blandt de nominerede. 

Filmen er instrueret af syriskfødte Feras Fayyad, der kan prale af at være blevet shortlistet to gange i dette årti, da han også stod bag filmen ‘Last Men in Aleppo’. Samtidig er filmen produceret af de danske producere, Sigrid Dyekjær og Kirstine Barfod, fra Danish Documentary Production i samarbejde med National Geographic. 

Den danske film ‘Dronningen’ kom til gengæld ikke igennem nåleøjet og er dermed ikke at finde, når Oscar-statuetterne skal uddeles den sidste søndag i februar. 

Problemer i horisonten

Så sent som i sidste uge talte Kulturmonitor med Kirstine Barfod, der spåede ‘The Cave’ en plads blandt de sidste 15. Hvis dette blev tilfældet, skulle de bruge den kommende måned på at promovere og præsentere filmen i USA for at køre den i stilling til en decideret nominering. 

Feras Fayyad kommer fra Syrien, hvilket komplicerer mulighederne for at få indrejsetilladelse til USA. 

Hvis Feras Fayyad ikke får indrejsetilladelse, frygter Kirstine Barfod, at konsekvensen bliver, at filmen måske ikke opnår nomineringen, da de ikke kan præsentere filmen for akademiet sammen med ham.

Teamet bag filmen har mandag et møde med den amerikanske ambassade. 

‘The Cave’ omhandler den unge kvindelige læge, dr. Amani Ballour, der leder et underjordisk, hemmeligt hospital i den syriske provins Al-Ghouta. Her forsøger hun at holde håbet oppe hos lokalbefolkningen, som konstant er udsat for hidsige bombardementer fra de syriske og russiske bombefly. 

Feras Fayyad er syrisk statsborger, men har politisk asyl i Tyskland. Det er den tredje film, han producerer i samarbejde med Danmark. 

Filmen får premiere i de danske biografer 9. januar. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk