TOP

Danske forlag får tilsendt mange flere manuskripter end normalt

Fra tid til anden opstår begivenheder, der har betydning for en så stor del af verdens befolkning, at den mange år efter kan spores i kunsten over hele kloden. Det er tilfældet med coronakrisen, der allerede nu har sat sig tydelige spor – for eksempel i litteraturen. Og fra flere danske forlag lyder meldingen nu, at de har modtaget flere manuskripter end nogensinde før. Det skriver Berlingske. 

“Vi har siden nedlukningens begyndelse ligget på et niveau på omkring 40 tilsendte manuskripter om måneden. Det steg så hen over sommeren til godt 60 om måneden, og i de seneste måneder har vi været over 70. Folk har under coronakrisen enten fået tid til at færdiggøre et projekt, de allerede var begyndt på, eller også er de startet på et nyt projekt og har sendt deres manuskript ind til os,” siger Sune de Souza Schmidt-Madsen, chef for skønlitteratur på Lindhardt og Ringhof, til Berlingske. 

Og det er ikke kun Lindhardt og Ringhof, der har svært ved at følge med, når bunken af ulæste manuskripter stiger med voldsom hast. Også hos Gyldendal, Politikens Forlag og Bonnier Carlsen har de modtaget markant flere manuskripter end på samme tidspunkt sidste år. Det unge forlag Gutkind blev først oprettet i januar 2020, men også her melder de om en stigning i antal indsendte manuskripter. 

Udover stigningen i manuskripter er der også en anden tendens, der gør sig gældende. Inspireret af den altoverskyggende pandemi falder mange af manuskripterne nemlig inden for genrerne dystopi og science fiction, ligesom der er en overvægt af digtsamlinger om coronakrisen. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på caroline@kulturmonitor.dk