TOP

Danske Forlag: Danmark bør søge om at blive gæsteland ved verdens største bogmesse – med politisk opbakning

Danmark bør ansøge om at blive gæsteland ved bogmessen i Frankfurt, der er verdens største. Ikke blot for at skærpe fokus på dansk litteratur på det internationale marked, men generelt for at fremme dansk kunst og kultur i Tyskland. Og det skal helst ske med politisk opbakning. 

Det mener formanden for brancheorganisationen Danske Forlag, Lars Boesgaard, der overfor Politiken ytrer et ønske om, at man fra dansk side følger efter Norge, der i år er gæsteland på messen, som finder sted i disse dage. Den norske tilstedeværelse i Frankfurt er således massiv med udstillinger, koncerter, teaterforestillinger og så selvfølgelig masser af fokus på norsk litteratur. Det hele bakket op med politisk og branchemæssig støtte. Prisen for deltagelsen er 53 millioner norske kroner, betalt af staten, forlagene og private investorer.

Nødvendigt med politisk opbakning

Lars Boesgaard, der også er direktør for forlaget Lindhardt og Ringhof, har denne sommer haft direktøren for bogmessen i Frankfurt, Juergen Boos, i København for at finde ud af, hvad der skal til for at blive gæsteland i Frankfurt. Der stod det klart, at uden vilje og en politisk opbakning lig den norske, så ville projektet blive svært at realisere.

»Norge er et rigt land med en enorm kulturel bevidsthed, og hvor man elsker alt, hvad der er norsk. De er ekstremt nationalt indstillede, har en forlæggerforening, som er velpolstret, og en regering, som støtter kulturen. I Danmark har vi en egentlig sympatisk tendens til at være alt for hårde ved vores egne institutioner, men hvorfor skulle vi ikke kunne tage alle vore gode forfattere, Den Kongelige Ballet, symfoniorkestret og kunstnere som Vilhelm Hammershøi til Tyskland og være stolte af det?,« siger Lars Boesgaard til avisen.

Og han håber, at han kan få de danske politikere med på ideen, selv om det kan blive svært.

»Jeg kan godt være bange for, om der findes partier og politikere i Danmark, som reelt vil prioritere sådan et projekt. Men jeg ser ikke, hvorfor vi ikke skulle markere Danmark i udlandet med litteratur og kultur,« lyder det.

Danske Forlag vil til januar træffe beslutning om hvorvidt, der er basis for en dansk ansøgning.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk