TOP

Danske Dramatikere retter hård kritik mod landets største scener

Der er alt for langt mellem nyskrevet dansk dramatik på landets store scener. Det mener formanden for foreningen Danske Dramatikere, Nikolaj Scherfig, som i Politiken kritiserer de store teatre for at satse på en blanding af klassikere og teaterversioneringer af film, romaner og serier.

Sidstnævnte beskriver han som et “ekko af det rigtige kunstværk”, der er med til at reducere teatrene til et rum, der fremviser andre kunstarter frem for at udvikle sit eget.

“I bedste fald bliver forestillingerne nogenlunde, men i værste fald bliver det tydeligt, at det er det originale, der er det virkelige kunstværk. Et eksempel er Lars von Triers ’Riget’ (der er blevet opført på Det Kongelige Teater, red.). Som forestilling er den kunstnerisk ligegyldig. Forestillingen bliver mere en slags souvenir og parafrase over serien end et egentligt rum til en nyfortolkning,” siger Nikolaj Scherfig til Politiken.

Danske Dramatikeres kritik er især rettet mod Det Kgl. Teater og landsdelsscenerne.

Det Kgl. Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, afviser kritikken.

“Lige nu har vi tre-fire bestillinger målrettet Store Scene ude hos nogle af Scherfigs medlemmer. Halvdelen er forslag, vi har fået fra dramatikerne, og resten har vi selv prikket og spurgt. Men det er ikke nogen hemmelighed, at det koster kassen at producere en forestilling på Store Scene, og derfor er man naturligvis meget varsom, fordi man ellers risikerer at skyde sig selv i foden. Man skal ikke lave noget, der er dårligt, bare for at lave ny dansk dramatik,” siger Morten Kirkskov til Politiken og påpeger, at det ikke er forbudt for danske dramatikere selv at sende noget ind til teatret:

“Men vi får ikke særlig mange forslag til noget, der egner sig til Store Scene. Så man kan også spørge sig selv, om dramatikerne har nok på hjerte til at fylde Store Scene.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.