TOP

Danske Agenters Sammenslutning i hårdt udfald mod regeringen: I river livebranchen over på midten

Folketingets partier præsenterede mandag hjælpepakken for festivaler og lignende arrangementer.

Hjælpepakken får nu hård kritik af Danske Agenters Sammenslutning (D.A.S.). 

“Efter flere måneders forhandlinger har regeringen i sidste uge besluttet, at der ikke skal tages hensyn til artisterne i festivalernes hjælpepakke. Beslutningen står som en kolossal trussel for hele deres økosystem af indholdsleverandører (lyd- og lysproduktioner, teknikere, hyrede musikere, transport, chauffører, bookingselskab, managers etc.), som alle lønnes ud af artistens honorar,” lyder det i en pressemeddelelse fra D.A.S., som repræsenterer en stor del af de artister, der skulle have spillet på sommerens festivaler. 

“Man kan spørge sig selv, om regeringen overhovedet har sat sig ind i, hvordan hele økosystemet omkring livemusikken egentlig fungerer,” lyder det fra Jimmi Riise, der er medlem af D.A.S. i pressemeddelelsen. 

Artisterne betaler en stribe aktører

Det er typisk en del af artisternes kontrakter med festivalarrangørerne, at artisterne har en række økonomiske forpligtelser over for adskillige leverandører, som altså bliver betalt direkte af artisterne – og ikke af festivalerne. 

”Når festivalerne modtager penge fra statens hjælpepakke, burde det være et krav, at de skal honorere de aftaler, der er indgået med artisterne, deres bookingagenter og deres underleverandører. Det er dybt bekymrende, at artister og koncertbureauer ikke tildeles samme hjælp som arrangørerne. Tilsammen er vi den ultimativt største leverandør til de danske festivaler. Uden indhold og navne på plakaten er der intet billetsalg,” udtaler Jimmi Riise og tilføjer: 

”Vores artister står nu tilbage på perronen som de allersidste til at få økonomisk afklaring og endvidere genoptage deres erhverv i samfundet. Med ét er de blevet ignoreret i redningsplanen for festivalerne, hvilket er helt misforstået, hvis man ønsker at sommerfestivalerne skal overleve. Christiansborg lægger i stedet op til, at festivalerne skal påberåbe sig force majeure – altså kræve at kontrakterne annulleres – så artisterne, og hele deres besætning af lyd- og lysfolk, teknikere, musikere, agenter, managers etc., ikke skal betales. De opfordrer altså til, at festivalerne skal løbe fra deres forpligtigelser over for artisterne, samtidig med at de får offentlig støtte fra en hjælpepakke til at dække deres egen drift.”

Festivalchef er bekymret

Blandt festivalarrangører er der også bekymring på branchens vegne. Festivalchef for Northside og Tinderbox, Brian Nielsen, bakker op om kritikken fra artist-sammenslutningen: 

“Vi er meget taknemmelige for den hjælpepakke, som de danske arrangører af festivaler og events nu har fået. Dog er vi enormt bekymret over, at der endnu ikke er fundet en løsning for de mange sæsonbetonede leverandører, som vi er meget afhængige af, og ikke mindst vores altoverskyggende samarbejdspartnere, de danske artister, som jo er grundpillen i alle de arrangementer, vi laver. Vi kan derfor kun opfordre regeringen til hurtigst muligt at finde en løsning, således at de også hjælpes på samme niveau som os, så vi næste år i fællesskab kan genskabe den stemning, som alle Danmarks festival-elskere kommer til at gå glip af i år,” fortæller Brian Nielsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.