TOP

Dansk uenighed om man bør følge britisk brancheorganisation, der indfører retningslinjer for sexscener på film

Det kan være en noget anspændt situation, når man som skuespiller skal indspille en sexscene. Udover personerne i centrum for det hele, er ofte også en horde af produktionsfolk til stede.

Derfor vil den britiske brancheorganisation Directors UK, der repræsenterer britiske film- og tv-instruktører, nu have indført retningslinjer for nøgenhed og sexscener. Det skriver BBC.

Helt konkret består retningslinjerne af 96 rettesnore, der skal tjene til at gøre det klart, hvordan branchen – herunder instruktører – skal forholde sig til arbejdet med de intime scener. Det anbefales blandt andet, at man indfører såkaldte intimitetskoordinatorer.

Noget lignende, men dog alligevel langt fra sammenligneligt, finder vi i Danmark hos filmselskabet Meta Film, der har lavet retningslinjer for optagelse af nøgen- og sexscener.

Det er retningslinjer, som blandt andet påbyder, at skuespillerne om muligt skal tilbydes redskaber som brysttape og penisposer under optagelserne.

Ikke dansk enighed om intimkoordinator

Ifølge Birgitte Stærmose, der er instruktør og bestyrelsesmedlem hos Danske Filminstruktører, bør vi dog ikke lade os inspirere for meget af briternes nye retningslinjer.

Overfor DR pointerer hun, at det ville være bedre at kigge på instruktøruddannelsen, da det er instruktørerne, der i sidste ende står med skuespillerne under optagelserne.

“Så ville det måske være bedre, hvis man havde en instruktør, der var klædt godt på til at håndtere de intime scener,” siger hun til DR med henvisning til, at en såkaldt intimitetskoordinator på de enkelte filmset ikke ville være en fornuftig løsning.

Men hos Dansk Skuespillerforbund, hvor man sidste år lavede en medlemsundersøgelse, hvor flertallet svarede, at netop en intimitetskoordinator ville være en god idé, er man ikke enig i den betragtning. Formanden Benjamin Boe Rasmussen siger til DR, at de britiske retningslinjer hilses velkommen herhjemme.

“Man ville jo aldrig lave en stuntscene uden en stuntkoordinator. På samme måde kan man sige, at det er rart, hvis der også er nogle klare retningslinjer, når man laver sexscener. For vi ved jo ikke, hvor hinandens grænser ligger,” siger han til DR.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.