TOP

Dansk triumf til Nordisk Råds prisuddeling: Sejrer på både litteratur- og filmfronten

2019 blev et godt år for Danmark til Nordisk Råds prisuddeling i Stockholm. Holdet bag spillefilmen ‘Dronningen’ fik Nordisk Råds filmpris, mens Jonas Eika fik Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen ‘Efter Solen’.

Juryen fremhævede i sin motivation for at give litteraturprisen til Jonas Eika hans evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer.

“Modtageren af Nordisk Råds litteraturpris 2019 er en ganske ung forfatter, hvis novellesamling ‘Efter Solen’ har overrasket og begejstret juryen med sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog, og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen,” lød det i juryens begrundelse, som fortsatte med ordene:

“Jonas Eika skriver om en virkelighed, der er genkendelig, om vi så befinder os i København, i Mexico eller i Nevada – blandt finansspekulanter, hjemløse drenge eller folk, som tror på rumvæsener. Men der er poetisk magi i luften. Virkeligheden åbner sig mod andre muligheder, andre dimensioner. Det er der noget vidunderligt og håbefuldt i, som præcis minder os om, hvorfor litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til.”

Umulig opgave synes let og ubesværet

Begrundelsen for at tildele ‘Dronningen’ Nordisk Råds filmpris lød på følgende vis:

“Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og passion? Er hun sexkrænker? Eller psykopat? Vi er vant til, at film serverer en tydelig pointe. Vi ved næsten altid, om en filmfigur er god eller ond, men med ‘Dronningen’ overlader instruktør May El-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til os, publikum, at finde fokus og morale og dømme hovedpersonen Anne, der gør lige præcis det, hun IKKE bør – begynder en affære med sin stedsøn. Det forunderlige er, at det føles helt rigtigt at få det ansvar,” lød det fra juryen, som ikke mener, at det er en fornøjelse at lære Anne at kende:

“Men det er en berusende fornøjelse at opleve en finmasket film, der giver os de rette redskaber til, at vi selv kan finde vores forhold til et komplekst menneske. Og som tror på, at vi selv er i stand til det. Det er umuligt ikke at fremhæve Trine Dyrholm for sit formidabelt nuancerede skuespil som Dronning Anne, men på alle niveauer – fotografi, musik, production design, manuskript m.m. – er ‘Dronningen’ en imponerende bedrift. Den får en næsten umulig opgave til at synes let og ubesværet”

Norge og Island fik øvrige kulturpriser

Begge priser er 350.000 kroner, og mens litteraturprisen alene tilfalder Jonas Eika, deler en del af holdet bag ‘Dronningen’ i form af manuskriptforfatter og instruktør May El-Toukhy, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producenterne Caroline Blanco og René Ezra Nordisk Råds filmpris. 

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris gik i år til den norske forfatter Kristin Roskifte  for billedbogen ‘Alle sammen teller’, mens den islandske performer og multiinstrumentalist Gyða Valtýsdóttir fik Nordisk Råds musikpris.

Kulturministeren siger tillykke

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) ønsker i en pressemeddelelse de danske prisvindere tillykke.

”At vinde en af Nordisk Råds priser er en kæmpe anerkendelse. Stort tillykke til både Jonas Eika og hele holdet bag ’Dronningen’. Priserne er et kronvidne om, at dansk litteratur og film står stærkt i hele Norden. Nordisk Råds priser fejrer både det fælles og det mangfoldige på tværs af landegrænser. Samtidig er priserne også en god anledning til at sætte fokus på kultur og forhåbentlig få åbnet kulturen og kunstens verden op for endnu flere, så flere hiver bøger ned fra bibliotekshylden eller tager en tur i biografen. Alle os, der elsker kunst og kultur, har et fælles ansvar at få bredt kulturen ud til alle,” lyder det fra Rasmus Prehn.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.