TOP

Dansk serie-succesbølge lægger tryk på branchen: “Man bør fordoble kapaciteten på Filmskolen nu”

Den danske filmbranche har med pludselig virkning fået vind i sejlene, efter at internationale streaminggiganter som HBO og Netflix har vendt blikket mod danske fiktionsserier. 

Fraregnet DR- og TV 2-serier er 20 nye danske serier på vej. Det skriver Politiken, der har talt med en lang række producere og aktører i branchen. En af dem er direktøren for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, der understreger, at efterspørgslen efter kyndige hænder er så stor, at den kræver akut handling.

“Vi har en branche, der har så vanvittig travlt, at man bør fordoble kapaciteten på Filmskolen nu. Der går 4-6 år, før det slår igennem. Der er brug for at fordoble indtaget på alle linjer på Filmskolen næste gang, der er optag,” siger Claus Ladegaard til Politiken. 

“Det er rigtig svært lige nu”

Ifølge Mediawatch har streamingtjenesternes bugnende bestillingslister sat de danske produktionsselskaber under et gevaldigt pres. 

Merete Mortensen, der er direktør i tv-produktionsselskabet Heartland, sammenligner efterspørgslen på arbejdskraft med sportsverdenens rødglødende transfervinduer, hvor klubberne kæmper om de bedste spillere.

“Der er rift om medarbejderne på en måde, som der ikke har været i mange år,” siger Merete Mortensen. Hun bakkes op ad direktørerne fra produktionsselskaberne Blu og Strong, der ligesom Merete Mortensen påpeger et stigende lønpres og flere fastansættelser som konsekvens af den stigende efterspørgsel.

“Vi har prøvet at konsolidere os ved at lave længere ansættelser og fastansættelser for at sikre os, at når vi har travlt, så har vi en fast kerne af dygtige, kompetente mennesker, der kan lave det. For vi kan ikke regne med, at vi kan gå ud i markedet og hapse en med en måneds varsel. Det er rigtig svært lige nu,” siger administrerende direktør i Strong, Kristian Farcin-Leth, til Mediawatch. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk